Rendhagyó papi szenátusi ülést tartottak Temesváron a szinódus jegyében

Rendhagyó papi szenátusi ülést tartottak Temesváron a szinódus jegyében

Pál József Csaba megyéspüspök elnökletével február 15-én a temesvári püspökségen ülésezett az egyházmegyei papi szenátus. Az alkalomra meghívást kaptak a szinódusi folyamat egyházmegyei szakaszának felelősei, a főesperesek, esperesek, a szerzetesi közösségek, a lelkiségi mozgalmak, az egyesületek képviselői, továbbá az ifjúsági, felnőtt- és családpasztorációs iroda és a sajtóiroda munkatársai.

Néhányan online kapcsolódtak be a megbeszélésbe. A főpásztor a szinodális folyamat imájával nyitotta meg az ülést, majd átadta a szót Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynöknek, aki felkérte a résztvevőket, hogy tartsák meg beszámolóikat a szinodális folyamat keretében eddig elért eredményekről.

A családpasztorációs iroda részéről Tari M. Böbe schönstatti nővér; az Egyházmegyei Ifjúsági Központ képviseletében Szabó Tibor lelkipásztor; a szerzetesi közösség felelőseként Barazsuly István szalvatoriánus szerzetes; a sajtóiroda vezetőjeként Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi segédlelkész; a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumból Kocsik Zoltán lelkipásztor, igazgató; az egyházi egyesületek képviseletében Grün Herbert, az egyházmegyei karitász ügyvezető igazgatója tartott beszámolót. Ezt követően a jelen lévő esperesek, valamint a papi szenátus tagjai összegezték a szinodális út egyházmegyei szakaszának tapasztalatait.

A beszámolók alapján elmondható, hogy egyes plébániákon a már meglévő csoportok (egyháztanács, énekkar, rózsafüzér-társulat, ifjúsági csoport) mellett újak is alakultak (például tanárok, vagy vállalkozók csoportja), a hívek általában érdeklődéssel, nyitottan fogadják a javasolt témákat.

Hírdetés

A Gerhardinum líceumban a szinodális megbeszélésekbe igyekeznek bevonni a tantestület tagjai mellett a szülőket és a tanulókat is. Az egyházmegyei karitásznál kilenc felelős összesíti az egyes szociális terülteken dolgozókkal történő beszélgetések eredményeit. Király Árpád arad-ségai plébános pedig arról számolt be, hogy a marosi főesperességhez tartozó lelkipásztorokkal tartott szinodális ülésen részt vett Csont Ede tusnádi plébános, a szinodális folyamat gyulafehérvári főegyházmegyei koordinátora.

Végezetül Pál József Csaba megyéspüspök megköszönte a lelkipásztorok és a világi felelősök eddigi munkáját, Isten áldását kérve a szinodális folyamat további részére.

Ezt követően a papi szenátus tagjai különböző adminisztratív témákat beszéltek meg.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »