Rendhagyó köntösben a Sepsi felirat (Románia nemzeti ünnepe)

Rendhagyó köntösben a Sepsi felirat (Románia nemzeti ünnepe)

Az 1918 december 1-jén zajlott gyulafehérvári román nemzetgyűlést idéző díszítéssel látta el a Sepsiszentgyörgy főterén található #Sepsi feliratot az önkormányzat. A 104 évvel ezelőtt készült fényképfelvétel rávetítése mellett az önkormányzat a felirat közelében elhelyezte az akkor közfelkiáltással elfogadott gyulafehérvári nyilatkozatot román és magyar nyelven egyaránt. A gesztusra a helyi románság azon képviselői kérésére került sor, akikkel a magyar közösség és a városvezetés korrekt viszonyt ápol.

Mint ismert, a #Sepsi felirat viszonylag gyakran kap újabb és újabb, alkalomhoz illő díszítést: a városban zajló jelesebb, meghatározó eseményekhez kötődőt, vagy éppen az aktuális évszakhoz igazodót. Így a magyar nemzeti ünnepen, március 15-én is különleges díszítést kapott: piros-fehér-zöld színekben pompázott.

A mostani „köntös” kapcsán Antal Árpád polgármester lapunk megkeresésére elmondta: az önkormányzatot megkeresték a helyi románság azon képviselői, akikkel normális partneri viszonyban vannak, azt kérve az önkormányzattól, hogy a nemzeti ünnep idejére a város díszítse fel a feliratot március 15 mintájára. Úgy érezték, mint egy magabiztos, többségben lévő helyi közösség képviselői ezt a gesztus az itt élő románok irányába megteszik, ezzel is jelezve, hogy „mi itt helyben meg tudjuk oldani a román-magyar kérdéseket, nem szükséges máshonnan jönniük és megszervezniük a mi a életünket” – fogalmazott az elöljáró.

Hírdetés

Egy igen beszédes szimbólumot választottak – az 1918 december elsejei gyulafehérvári nagygyűlésről készült fényképfelvételt, Samoilă Mârza egyik utólag színezett, de talán az egyik legismertebb alkotását –, melyet úgymond felvetítettek a #Sepsi feliratra, mellé pedig kiállították a nyilatkozatot román és magyar nyelven. Az összeállítással is emlékeztetik a Romániában élőket, hogy a több mint száz éve megfogalmazott „ígéreteket, vállalásokat számon tartjuk, és fontosnak tartjuk, hogy a román állam betartsa azokat mind a magyar, mind más nemzeti közösségek irányába”.

A felirat új átmeneti „köntöse” kapcsán kifejtette véleményét Ana Maria Popa a román nyelvű Andrei Mureșanu Színház vezetője, a kérelmezők egyike is, aki egyébként következetesen felszólal magyarellenes megnyilvánulások ellen. Facebookon közzétett bejegyezésében egyebek mellett jelzi, a hagyományos „Isten éltessen Románia!” köszöntés előtt szeretne mindenkit emlékeztetni, hogy Erdély csupán 1918 óta része Romániának, azt megelőzően az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott, illetve még korábban autonóm államként létezett. Azzal folytatja, hogy Gyulafehérváron elhangzottak ígéretek, és nem árt időközönként emlékezni a nyilatkozatra, amint az megíródott, valamint a nemzetgyűlés részvevői elfogadták azt. A múlt az múlt, és a jelen a fontos, hiszen az formálja a jövőt –írja, és emlékeztet: a maga részéről többször elmondta: Székelyföldön jó élni, tudunk szépen és békésen ünnepelni, erre jó példa mindaz támogatás, amit azt követően kapott, hogy eldöntötte, részt vesz az idei ünnepi események megszervezésében.

Az igazgató hangsúlyozza, minden közintézmény támogatta azokat – a prefektúra, a megyei tanács, a polgármesteri hivatal, a művelődésügyi minisztérium –, majd leírja egyebek mellett, az a kérésük is teljesülhetett, hogy a #Sepsi felirat a nagy egyesülést idéző díszítést kapjon. Ana Maria Popa leszögezi, Erdélyben az emberek képesek békésen és egyetértésben élni tudnak kommunikálni a kölcsönös tisztelet jegyében. A gondok akkor adódnak, amikor kintről mások jönnek, gondolván, ők jobban tudják mit és hogyan kell tenni. Végül az igazgató azt is jelzi, a román államnak minden polgárát tisztelettel kellene kezelnie nemzetiségtől függetlenül, illetve köszönetet mond románoknak, magyaroknak, szászoknak, cigányoknak, és abbéli reményét fejezi ki, hogy együtt építhetjük a jövőnket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »