Rendhagyó karácsony az idősotthonokban

Rendhagyó karácsony az idősotthonokban

Nehéz napok előtt állnak az idősotthonok lakói és az ott dolgozók. A Közegészségügyi Hivatal ugyan engedélyezte a látogatást az otthonokban, és haza is vihetik a családtagok az idős rokont, de csak szigorú feltételek mellett, és nem mindenhonnan.

„December minden évben nehéz időszaknak számít tele programokkal, most azonban még a vírus is bonyolítja a helyzetet, de úgy gondolom, az év során megedződtünkˮ – mondja Bodó Anna, a somorjai Ambrózia idősotthon igazgatója. Véleményét Pongrácz Kálmán, a dunaszerdahelyi öregotthon vezetője is osztja. „A személyzetnek és az időseknek is nagyon megterhelő év volt. Sok otthonon végigsöpört már a vírus, mi még rettegünkˮ – nyilatkozta az igazgató. December közepéig egyik otthonban sem volt példa tömeges fertőzésre.

Hírdetés

A Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján szigorú feltételek mellett látogathatók az otthonban élő idősek az ünnepek alatt. Csak maszkban és negatív teszttel léphetünk be az intézményekbe. Dunaszerdahelyen és Somorján is inkább arra törekednek, hogy a biztonság érdekében a rokonok minél kevesebbet érintkezzenek az idősekkel. Somorján az ebédlő ablakán keresztül láthatják egymást a családtagok, Dunaszerdahelyen az erkélyre kísérik ki a lakót. „Vannak olyan fekvőbetegek, akikhez szigorú feltételek mellett, friss negatív teszttel beengedjük a látogatókat. A hazalátogatás iránt is van érdeklődés, de az az idős ember, aki több napra elhagyja az intézményt, csak negatív teszttel jöhet visszaˮ – folytatta Pongrácz Kálmán. Bodó Anna azt nehezményezte, hogy ellenőrizhetetlen a rendelet betartása, ezért nem élnek az ajánlással. „Nehezen ellenőrizhető, hogy valóban csak a szűkebb család jön-e össze az ünnepen, vagy az, hogy teszteltetik-e magukat. Fizikai kapcsolat nincs az idősotthon lakói és a családtagok között, de az ablakon keresztül láthatják egymást, és telefonon is kommunikálhatnak. A csomagokat átvesszük, a hangulatért minden tőlünk telhetőt megteszünkˮ – fogalmazott Bodó Anna.

A két igazgató abban is egyetért, hogy a nehéz helyzet ellenére a rokonok és a támogatók sem feledkeznek meg az idősekről. Példa erre a Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? akció is, amely keretében a dunaszerdahelyi otthon lakóit is meglepték az önkéntesek. „Több helyről kaptunk ilyen szeretetcsomagot, ezeket a múlt héten kiosztottuk. Nagyon örülünk a segítségnek, és az odafigyelésnek, megható pillanatoknak lehettünk tanúiˮ – közölte Pongrácz Kálmán. Somorján ajándékokat, süteményt, gyümölcsöt kapnak a lakók, a képviselő-testület tagjai 550 eurót gyűjtöttek számukra, ebből speciális takarókat vesznek, egy részét pedig a karácsonyi ünnepségre költik. „Mindannyiunknak nehéz időszak ez, mindent megteszünk azért, hogy a lakók jól érezzék magukat. A rokonok is járnak, érdeklődnek irántuk, de a legrosszabb, hogy nem tudnak hazamenni. Tesszük a dolgunk, és nem gondolkodunk azon, hogy mennyi erőnk van még, ez egy ilyen taposómalomˮ – összegezte a megterhelő évet Bodó Anna.

A Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban? országos gyűjtés keretében dobozba csomagolt apró ajándékokkal lepik meg az idősotthonok lakóit. Dunaszerdahelyen másodszor rendezték meg a gyűjtést, Farkas Vivien koordinátor lapunknak azt mondta, hogy kétszer annyi csomagot sikerült összegyűjteni, mint tavaly, közel háromszáz idősnek szerezhetnek így örömet. A két dunaszerdahelyi otthonon kívül így a nádszegi idősotthonba is jutott adomány. Vivien elmondta, hogy a csomagokat már átadták az intézmények személyzetének, ezeket az ápolók és a nővérek osztják szét a lakók között. „Hatalmas öröm számomra, hogy kétszer több embernek tudtuk szebbé tenni a karácsonyát, mint az elején terveztük. Hatalmas köszönet jár ezért mindenkinek, jövőre újra találkozunk” – mondta Vivien.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »