Rendezvények Kárpát-medence-szerte – befejeződött az Otthonról Haza program

Rendezvények Kárpát-medence-szerte – befejeződött az Otthonról Haza program

Sikeresen lezajlott a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Otthonról haza projektje, amely a Kárpát-medencei kulturális kapcsolatok bővítését és a helyi kulturális identitás erősítését tűzte ki célul.

A 2018 januárjától 2021. március végéig tartó projektidőszakban 282 program valósult meg több száz településen, közel 14 ezer látogató részvételével a Széchenyi 2020 program keretében. A projekt az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósult meg.

A nyertes pályázat programjai között szerepeltek roma fiatalok számára szervezett ifjúsági közösségfejlesztő tréningek, regionális bábműhelyek, a filmkészítés rejtelmeibe bevezető táborok, valamint népművészeti táborok is. Megvalósultak továbbá egyebeken kívül népzenészeknek szóló mesterkurzusok, kísérletező kézműves műhelyfoglalkozások, szakmai tapasztalatcserék, kulturális csereprogramok, szakmai konferenciák, fesztiválok és népmesemondó versenyek is.

Mindezek mellett nemzeti kulturális és irodalmi értékek népszerűsítését szolgáló programokra, rendezvényekre, muzeológiai értékek megőrzéséhez, népszerűsítéséhez kapcsolódó tevékenységekre, mentorprogramokra, kutatómunkákra, tudás- és tapasztalatcserékre, workshopokra és egy népmese applikáció létrehozására is sor került.

A célok eléréséhez alkalmazott eszközrendszer többek között a közösségépítés, a hálózatosodás, a hagyományőrzés, az értékfeltárás és -megőrzés, az identitástudat erősítése, a kulturális gazdaságfejlesztés, a fiatalok aktivizálása és az élethosszig tartó tanulás volt.

A megvalósult rendezvények a hagyományőrzés, kultúraközvetítés, tudásátadás és határon túli együttműködés jegyében a Magyarország vidéki helyszínein, egynéhány program pedig Szlovákia és Románia magyarlakta településein, valamint a koronavírus járvány okozta körülményekhez alkalmazkodva online zajlottak.

A projekt abban különbözik a legtöbb hasonló pályázati keretből megvalósuló aktivitástól, hogy nem egy kizárólag egymásra épülő programokból álló sorozat, hanem egy színes programcsomag volt, melynek voltak olyan elemei is, amelyek egymásra épültek. A rendezvények egyrészt a civil társadalmat, másrészt a szakmai résztvevőket szólították meg.

Hírdetés

A sokszínű összeállítás célja volt az is, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő lehetőségeket.

A támogatásnak köszönhetően a rendezvényeket ingyenesen lehetett látogatni, szélesre tárva így a kapukat a lakosság előtt, ami a családosoknak és a fiataloknak – önálló jövedelemmel nem rendelkezőknek – jelentett nagy segítséget és ösztönző erőt.

A levont tapasztalat, hogy azok a programok, amelyek interaktív elemekre épültek, nagyobb érdeklődést váltottak ki. Ilyen például a Hagyományok Háza által szervezett Kárpátmedencei Táncházzenészek Találkozója, amely 2018-ban Ópusztaszeren, 2019-ben Nyíregyházán került megrendezésre.

A projektről bővebb információ az alábbi linkeken érhető el:

www.hagyomanyokhaza.hu/EFOP2018-2020/

„Otthonról haza” EFOP-1.12.1-17-2017-00022

Események


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »