Rend van, mindenki biztonságban érzi magát – és közben még a temető kerítését is ellopják

Rend van, mindenki biztonságban érzi magát – és közben még a temető kerítését is ellopják

Tavaly nagy építkezés volt az egerlövői református temetőben, új kerítést építettek. Lábazatot betonoztak, oszlopot állítottak, majd fölszerelték az új kaput és a kerítéselemeket. Amelyeknek aztán péntek reggelre nyomuk veszett.

– Sokan sírtak, amikor megtudták, én is reggel rohantam ki a nejemmel. Amikor láttuk a csonkokat, nagyon megdermedt a szívem – mondta Gordos Attila, Egerlövő református lelkipásztora.

– Szervezetten lophatták el, megnézték előre, hogy könnyen el lehet vinni, ugyanis csavaros kötéssel rögzítettük. Lehetett volna hegeszteni is, de nem feltételeztük, hogy a temetőről lecsavarozza valaki a kerítés tábláit. Éjjel 12 óra körül jött egy személy-, aztán egy teherautó. Kiszálltak, lecsavarozták az elemeket, a csavarokat kiszedték, majd kiállt a teherautó, feldobálták rá a kerítést, és távoztak. Vannak információink, milyen járműveket használtak, s merre mentek – fejtette ki a lelkész.

Elmesélte, a lövőiek hosszú évekig gyűjtötték a pénzt, s tavaly hirdettek egy adakozást is. Az összegyűlt 3-3,5 millió forintból vásárolták meg a kerítéselemeket, készítették el a lábazatot, fizették a szakmunkát.

Hírdetés

– Amit elloptak csak vas. Értéke 1,2 millió forint, de ebben ott van az adakozók lélekből, szívből jövő adománya. Azt mondanám annak, aki elvitte: vagy hozza vissza, vagy jelezze, hol találjuk meg. Aki megvásárolná, ne tegye, mert nem lesz rajta áldás – mondta a lelkipásztor.

– A szüleim vannak itt eltemetve. Egerlövőre tartottam éppen, amikor észrevettem, hogy a kerítés eltűnt. Bosszús lettem, hogy miért vannak ilyen emberek. Semmilyen lelkiismeret-furdalásuk nincs, vagy agyilag betegek, hogy szent helyről ellopják a löveiek kerítését, amire adományokból gyűlt össze a keret? Bízom abban, hogy a rendőrség megtalálja a tetteseket – reménykedett Deáki Tamás.

Szilvási Ferencné, az egyházközség gondnoka szerint a helyiek és az elszármazottak is el vannak keseredve.

– Nem tudjuk lelkileg hova tenni, hogy ki, s miért tette, miért ilyenkor. Mindenki önzetlenül, jó érzéssel adakozott bele, ki mennyit tudott, egy helyi vállalkozó a saját munkáját adta bele. Gondoltuk, megnyugvás, hogy rendbetegyük a temetőt. Sokat foglalkozunk vele, az önkormányzat sokat segít a fenntartásában, a presbitériumban lévők is segítenek munkában, ha javításról, festésről van szó, vagy bokrokat, fákat kell kivágni. Összetartóan csináljuk. Szeretnénk, ha minél előbb meglenne a kerítésünk – fejtette ki Szilvási Ferencné.

(Boon.hu nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »