Rémisztő, amit a Matthew hurrikán művel

Rémisztő, amit a Matthew hurrikán művel

Nem érte el a szárazföldet a Matthew hurrikán szeme, amely elhaladt Florida mellett. A forgószél azonban így is követelt halálos áldozatokat az Egyesült Államokban is, ahol eddig legalább egy ember életét vesztette. Haitin közben már megközelítette az ezret a halottak száma.

Hatalmas hullámokat korbácsolt a hurrikán Floridában, a jacksonville-i mólónál. A vízszint folyamatos emelkedése miatt a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy húzódjanak magasabban lévő területekre.

„Azt tapasztaljuk, hogy a Matthew hurrikán elhaladt Florida déli része és sok sűrűn lakott település felett, majd folytatta útját észak felé. Most éppen azok miatt az emberek miatt aggódunk, akik olyan helyeken laknak, mint Jacksonville vagy mint Georgia. De jelentős pusztítást láttunk Florida déli részén is” – közölte Barack Obama.

Hírdetés

„Mi olyan ötven mérföldre voltunk a hurrikán szemétől, hát azért rémisztő volt. A fákat így is rendesen megnyúzta, az eső folyamatosan esett. Tegnap este nyolc-kilenc körül kezdődött a nagy esőzés, azóta szinte folyamatosan esett. Van egy kis kitekintő a tetőn, éjszaka többször felkeltünk és kinézegettünk” – nyilatkozta a Hír TV-nek Colnár Tamás, aki feleségével nemrég költözött az Egyesült Államokba, és az Orlandótól északra lévő Seminole megyében élnek.

Az Egyesült Államokban közel kétmillió embert telepítettek ki a veszélyeztetett területekről. „A szükségállapot Floridában jelenleg is több megyében fenn van tartva. Többek között, ahol mi lakunk, itt Seminole megyében is szükségállapot van, illetve kijárási tilalom. Kijárási tilalom van holnap reggel hét óráig, de az a hurrikán függvényében változhat, lehet, hogy fel fogják oldani már ma délután is” – tette hozzá Colnár Tamás.

Az amerikai áramszoláltatók már megkezdték a helyreállítást azokon a helyeken, ahonnan a hurrikán elvonult. „Több mint 600 ezer otthon maradt áram nélkül. Ezek a számok folyamatosan változnak, a szolgáltató cégek közölték, hogy Miamiban és Palm Beachen ismét van áram” – tudatta Rick Scott floridai kormányzó.

A veszély azonban nem múlt el teljesen, szakemberek szerint ugyanis előfordulhat, hogy a jelenleg az óceán felett haladó hurrikán a szárazföld felé fordul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »