Remišová szerint az SaS jelenleg a gazdag vállalkozók érdekeit védi

Remišová szerint az SaS jelenleg a gazdag vállalkozók érdekeit védi

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí párt elnöke az RTVS Szombati párbeszédek című hétvégi politikai vitaműsorában úgy fogalmazott, a koalíció remélhetőleg a jövő héten megállapodik az inflációellenes segélycsomagról.

Remišová bízik benne, hogy a segélycsomagot az SaS is támogatni fogja, amely szerinte jelenleg a gazdag vállalkozók érdekeit védi. Ha Za ľudí pártján állna, a segélyt már régen jóváhagyták volna” – fűzte hozzá.

Ugyanakkor visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a segítségnyújtás bármelyik pontja „elvenne a szegényektől és a gazdagoknak adna”, illetve elutasította a liberálisok adóemelések veszélyére utaló további fenntartásait is. 

Csökkennek az adóterhek, és én személy szerint nem látok semmi kivetnivalót abban, ha megadóztatjuk azoknak a vállalatoknak a nyereségét, amelyek világjárványon pénzt keresnek”

– mondta arról a szándékról, hogy megadóztatnák a 100 leggazdagabb céget.

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke úgy véli, ha a koalíció egésze nem egyezik meg az intézkedéscsomagban, akkor az megbukik. „Ha nem tudnak megegyezni abban, hogyan segítsenek az embereknek, akkor adják fel és távozzanak” – mondta az ellenzéki politikus.

Hírdetés

Blanár azt is jelezte, hogy a Smer-SD több módosító indítvány benyújtását tervezi az inflációellenes segélycsomag kapcsán. Bírálják például azt, hogy az adóbónusz-javaslat megnyirbálja az önkormányzatok költségvetését.

Remišová erre úgy reagált, hogy az önkormányzatokat leginkább a nem hatékony gazdálkodás szegényíti, amivel a túlárazott pályázatokra utalt.

Mindkét politikus az energiabiztonsági kérdésekkel kapcsolatban is állást foglalt. Blanár megismételte, hogy a Smer-SD kategorikusan ellenzi az orosz olaj- és gázellátás átgondolatlan azonnali leállítását, és felhívta a figyelmet azokra a következményekre, amelyeket egy ilyen lépés a gazdaságra és a háztartásokra nézve okozhat.

Ez teljes katasztrófa lenne, amit mi soha nem fogunk támogatni”

– mondta.

Remišová rámutatott: jelenleg nem az a kérdés, hogy „mi lekapcsolódunk-e az orosz gázról, hanem az, hogy Oroszország lekapcsol-e bennünket is”. „Ezért Szlovákia számára stratégiailag fontos, hogy foglalkozzunk az energiaellátás diverzifikációjával, és mielőbb megszüntessük az Oroszországtól való függőségünket” – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, nem tart az orosztól eltérő gázszállítás magasabb árának veszélyétől, miközben példaként az USA-ból Bulgáriába szállított cseppfolyósgáz-rendeléseket hozta fel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »