Reményt ad a normalitásra: mindenkinek ajánlják az immunizálást a már beoltott egészségügyi dolgozók

Reményt ad a normalitásra: mindenkinek ajánlják az immunizálást a már beoltott egészségügyi dolgozók

A koronavírus elleni vakcina egy lehetőség, amit ki kell használni, hiszen jelenleg az egyetlen módja annak, hogy az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba – vallják a lapunk által megkérdezett egészségügyi dolgozók, akik már megkapták a vakcinát.
A védőoltással történő immunizálás az egyetlen módja, hogy véget vessünk a világjárványnak, és az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba – jelentette ki a Krónika megkeresésére  Antal Álmos sepsiszentgyörgyi szülész-nőgyógyász, aki a hét elején adatta be a  Pfizer–BioNTech-vakcinát. Az orvos felidézte, ő tavaly tavasszal megfertőződött, márciusban hagyta el a kórházat, októberben még jó ellenanyagszintet mutattak ki a vérében. Mivel már tíz hónap eltelt, amióta átesett a betegségen, kérte a vakcinát. Miután beoltották, a készítményen feltüntetett mellékhatások nála is jelentkeztek, enyhe izomfájdalmat és hőemelkedést tapasztalt, ám ezek a tünetek egy nap alatt megszűntek.

„A gyártó is felhívja a figyelmet, hogy akik már átestek a fertőzésen, gyakrabban tapasztalják ezeket a mellékhatásokat. A vakcinának nincs kockázata, világszerte már több millióan megkapták, csak azok esetében ellenjavallott, akik valamilyen összetevőjére allergiásak” – összegezte Antal Álmos. Arra is kitért, hogy

a Pfizer készítménye nem tartalmaz inaktivált vírust, hanem egy hírvivő RNS-t, ami üzenetet közvetít a sejteknek, az antitest gyártására ad utasítást.

Az orvos azt is biztatónak tartja, hogy a vakcina a koronavírus elmúlt időszakban megjelent mutációi ellen is hatásos. Ugyanakkor zavarónak tartja, hogy az egészségügyben dolgozók egy része nem adatta be az oltást.

A járvány továbbra is terjed, az egészségügyben dolgozók közül sokan megfertőződtek, még mindig vannak betegek” – részletezte Antal Álmos.

Meglátása szerint a betegellátás is csak akkor tér vissza a rendes mederbe, ha minél többen immunizálják magukat. „Be kell látnunk, hogy a járványhelyzet miatt világszerte akadozik az egészségügyi ellátás. Például egyre több elhanyagolt méhnyakrákot diagnosztizálnak, mert nincs rendes szűrés. Ha megtörténik az immunizálás, ez is helyreállhat” – mondta az orvos, aki nagy fegyverténynek tartja, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült kifejleszteni a vakcinát, és büszke arra, hogy ehhez Karikó Katalin magyar biokémikus is hozzájárult.

Hírdetés

„Lassan egy éve dolgozom koronavírusos betegekkel, és nem volt a legjobb évünk, sokkal nehezebb volt, mint az előzőek, rengeteg olyan esettel találkoztunk, amikor a koronavírus tragédiát okozott” – válaszolta Kis Balázs nagyváradi sürgősségi szakápoló, a SMURD rohammentő szolgálat alkalmazottja, amikor arról kérdeztük, hogy miért döntött úgy: az elsők között beoltatja magát.

„Én tudatosságból oltattam be magam, mert elméletileg, ha valaki megkapja a vakcinát, elkaphatja még a vírust, de sokkal könnyebb lefolyású lesz. Láttam a pácienseknél, ismerősöknél, barátoknál, hogy soha sem lehet tudni, kinél mennyire lesz súlyos.

van egy hivatásom, van egy munkahelyem, nekem ott meg kell felelnem, nem tudom megengedni magunknak azt a luxust, hogy kiesem a munkából” – fejtette ki Kis Balázs.

Magáról az oltásról elmondta, a szúrás nem fájt, a 15 percnyi megfigyelés alatt sem jelentkeztek nála mellékhatások, helyi vagy allergiás reakciók, így hazaengedték. Négy-öt óra múlva viszont elkezdett fájni a karja, és a fájdalom a későbbiekben fokozódott. „Viszont ez nemcsak a Covid-oltás jellemzője, hanem egy tetanusz elleni védőoltás után is előfordul, hiszen szérumot fecskendeznek a sejtek, az izomrostok közé, és az fáj, ameddig fel nem szívódik teljesen” – mondta a sürgősségi szakápoló. Kérdésünkre hozzátette: a szúrás helyét három nap után is érzi, de maga a fájdalom nagyjából nyolc-kilenc órán át volt erősebb, de nem annyira erős, hogy ne tudta volna mozgatni a karját. Más tünete nem volt, és azóta sincs.

Kis Balázs mindenkinek azt tanácsolja, hogy legalább gondolkodjon el az oltás lehetőségén, és ha kérdései, kételyei vannak, forduljon háziorvosához, vagy tájékozódjon hiteles forrásokból. Szerinte

a vakcina „sanda remény” arra, hogy kilábalunk a jelenlegi helyzetből.

„Ha megsejted a lottószámokat, akkor azokat leírod egy papírra, majd megjátszod a szelvényt. Ha van egy esély, akkor azt ki kell használni. Komoly dolgok, emberi életek forognak kockán” – fogalmazott a sürgősségi szakápoló.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »