Reménység címmel nyílt fotókiállítás a gútai Közös Igazgatású Magániskolában

Reménység címmel nyílt fotókiállítás a gútai Közös Igazgatású Magániskolában

Tóth Boglárka, a magániskola fotóművészet szakos diákja, és Molnár Levente, a fotószak vezetője 2023 októberétől több alkalommal dokumentálta a Nagykeszin található Reménység reszocializációs központ tevékenységét és a bentlakók mindennapjait. A központ 1992 óta segíti a különböző függőségben szenvedő emberek gyógyulását és az életük helyreállítását.

A kiállítást Menyhárt József megyei képviselő nyitotta meg, aki beszédében a szenvedélybetegekről és a függőségben élők mindennapi jelenlétéről is beszélt. Köszönetet mondott a segítő kezet nyújtó Reménység központ alapítóinak és szolgálattevőinek, „ugyanis amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek” – idézte. Megköszönte a kiállító alkotóknak is, hogy képeikkel láthatóvá és emberközelibbé tették a függők mindennapjait.

Köszöntőt mondott továbbá Szőcs Dávid, a Reménység központ szociális munkatársa is, aki a központban évek alatt meggyógyult emberek különböző sikertörténeteibe, és a központ céljaiba és működésébe adott betekintést.

A szubjektív dokumentarizmus, mint fotográfiai stílus, olyan megközelítés, amely a hagyományos dokumentarista módszerekkel kombinálja a fotós egyéni érzéseit, gondolatait és interpretációit a képekbe.

Hírdetés

Ezen a vonalon haladva az alkotók portréfotókkal, épületfotókkal, munkavégzésről és eseményekről készült képekkel nyújtanak betekintést a központ életébe, és szakmai érzékenységgel tárják fel a bentlakók különböző élethelyzeteit.

A fotóművészet szak a gútai Közös Igazgatású Magániskolában 2020-ban indult, és Szlovákia egyetlen magyar nyelvű fotóművészeti szakképzése. A négyéves, összehangolt elméleti és gyakorlati fotóművészeti képzés a szakmai tudás elsajátítása mellett hasonló, kreatív kihívások megoldását is kínálja a diákok számára, ugyanis a

A Reménység c. kiállítás február 8-án nyílt, és hétköznapokon, előre megbeszélt időpontban március 8-ig látogatható.

(Molnár Levente/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »