Remélhetőleg április közepéig sikerül beoltani a szociális otthonok lakóit és dolgozóit

Remélhetőleg április közepéig sikerül beoltani a szociális otthonok lakóit és dolgozóit

Szlovákiában néhány hete mérsékelten, de stabilan csökken azoknak a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézeteknek a száma, ahol előfordul az új koronavírus-fertőzés az alkalmazottak vagy az ügyfelek körében.

Ezt Milan Krajniak (Sme rodina), a munka-, szociális és családügyi minisztérium vezetője kedden, február 23-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette ki. Február elején 281 ilyen intézet volt válsághelyzetben, most 257.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szlovákiai szociális intézetesek alkalmazottai és ügyfelei közül összesen mintegy harmincegyezren jelezték oltakozási szándékukat. Közülük eddig 11 428 főt oltottak be, ami 37 százalékos átoltottságot jelent.

A miniszter elmondása szerint a szociális intézetek között eddig mintegy 11 millió védőmaszkot, 374 000 védőöltözetet, 278 000 FFP2 légzésvédő maszkot és csaknem 8000 védőpajzsot osztottak szét.

A minisztérium biztosított 100 oxigénkoncentrátort is, Krajniak további száz darab beszerzését helyezte kilátásba.

Hírdetés

Hangsúlyozta, hogy igyekeznek alkalmazni a külföldön kipróbált és bevált módszereket is.

A miniszter kiemelte, hogy a „releváns országokkal” összehasonlítva Szlovákiában a legalacsonyabb az egymillió főre jutó, szociális intézetekhez köthető, COVID-19 betegség okozta elhalálozások száma.

„Hálás köszönet illet meg minden szociális dolgozót, akik az alacsony fizetés ellenére hősiesen és önfeláldozóan viselkednek” – fűzte hozzá Milan Krajniak tárcavezető.

Martin Chren, Pozsony-Főrév polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: van értelme átoltani a szociális intézetek klienseit. Bizonyítékként két főrévi intézet esetét említette. Az új koronavírus mindkét otthonban felütötte a fejét. Ott, ahol a bentlakók már megkapták az első adag védőoltást, sokkal könnyebben vészelték át a COVID-19 betegséget, mint a másik otthonban, ahol még nem oltották be a klienseket.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »