Remek hírt kaptak a horgászok

Remek hírt kaptak a horgászok

Akár húsz százalékkal is növelhetik idei haltelepítéseiket a horgászegyesületek annak nyomán, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a hal általános forgalmi adójának (áfa) a kulcsa – tette közzé az Agrárszektor.hu. A szakportál úgy értesült, erre azért lehet számítani, mert a haltermelő társaságok kijelentették: a horgászoknak és a kereskedőknek is továbbadják az áfacsökkentést. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az internetes oldalnak elmondta, ennek nyomán a horgászegyesületek a tavalyinál akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak a telepíteni kívánt halakhoz.

Lévai Ferenc tájékoztatása szerint több horgászegyesület tavaly novemberben már azért nem vásárolt horgászhalat, mert számolt azzal, hogy az áfacsökkentés nyomán a tavaszi telepítésekhez szükséges állományokat alacsonyabb árakon szerezheti be. A múlt évben telepítési céllal 3000–5000 tonna halat vettek idehaza, az idén pedig az adómérséklés miatt ugyanakkora összegért akár 700 tonnával több halat kaphatnak, vagyis telepítéseik ennyivel nőhetnek.

Hírdetés

A haltermelők januártól nemcsak a horgászegyesületeknek, hanem a kereskedőknek is 20 százalékkal olcsóbban adják a halat. Lévai Ferenc úgy látja, hosszabb távon 15 százalékkal olcsóbban lehet majd halért jutni az üzletekben, ha a kereskedelem is „kellő mértéktartást tanúsít” az árakkal szemben. Lapunk a korábbi áfacsökkentési akciókat figyelve azt tapasztalta ugyanakkor, hogy ilyenkor egy átmeneti árcsökkenési időszak után a kereskedelem szép lassan „lenyeli” az áfacsökkentést, és a végfogyasztói árak visszakúsznak a korábban tapasztalt szintekre. Az áruházláncok most mindenesetre azt mondják, a vásárlóknak kedvezően érvényesítik áraikban az alacsonyabb áfaterhet. A Világgazdaságnak nyilatkozó láncok legalábbis ezt ígérik. A lap gyűjtése alapján például a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez az áfakulcs mérséklődésével idén már 1900-2000 forintért hozzá lehet jutni, de a lazacfilé is a korábbi 7000 helyett 5800 forintért beszerezhető. A pangasius- és tilápiafilé ára 2300-ról 1800 forint alá zuhant.

Az Agrárszektor.hu kiemeli, hogy az áfacsökkentéstől a haltermelő vállalkozások azt is remélik, hogy adminisztrációs terheik csökkennek. Ráadásul arra is számítanak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is kevesebb ellenőrizést hajt majd végre az ágazatban: az 5 százalékos áfa jóval kevésbé csábíthat az adócsalásokra a 27 százalékos kulcshoz képest.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »