Rekordütemben nő az amerikai államadósság

Rekordütemben nő az amerikai államadósság

Abszolút értékben és GDP arányosan is rohamosan és gyorsuló mértékben nőtt az elmúlt években az Amerikai Egyesült Államok államadóssága, amely a tavalyi év végére elérte a 31 billió dollárt – számolt be nyilvánosan hozzáférhető hivatalos adatokra hivatkozva több hírforrás.

Az adósságállomány növekedésének trendjét jól mutatja, hogy míg a 2022-es év végén az amerikai államadósság mértéke 31 billió dollárt tett ki, addig ez az összeg 2023 végén már 34 billió dollárt tett ki, ami az ország GDP-jéhez viszonyítva annak 129 százalékát tette ki.

A helyzetet jól jellemzi, hogy amerikai könyvvizsgáló szervezetek elemzései az USA állami költségvetésének adósságspirálba kerüléséről beszélnek és előrejelzéseik szerint, amennyiben ezekben a trendekben nem áll be változás, akkor arra lehet számítani, hogy a következő harminc évben az amerikai államadósság mértéke kétszeres mértékben haladja majd meg a gazdaság növekedésének ütemét. Ez annyit jelent, hogy a GDP-hez viszonyított adósságállomány 2050-re elérné az éves gazdasági össztermék kétszeresét.

Hírdetés

Bár a trendeket tekintve elmondható, hogy az úgynevezett fejlett gazdaságú országok (tehát leginkább Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Japán) államadósságai a huszadik század második felében és az új évezredben átlagolva egyaránt emelkedtek, mégis megéri egy pillantást vetni az USA-ra vonatkozó ezen irányú számokra.

Az adósságállomány növekedésével egyidejűleg, az elmúlt néhány évben tovább emelkedtek az amerikai állami költségvetésben az adósságállomány kamatjaira, illetve a védelmi kiadások finanszírozására költött összegek is. Míg például 2020-ban az amerikai költségvetés 738 milliárd dollárt szánt védelmi kiadásokra, ez a tétel az idén már 886 milliárd dollárt tett ki, ami megközelítőleg 20 százalékos növekedést jelent. Ugyanezen időszakban az adósságkezelésre, vagyis az adósság kamatjainak fizetésére költött összeg, megduplázódott, és a legutóbbi fiskális félévben 514 milliárd dollárt tett ki, ami azt jelzi, hogy az idén az első alkalommal fog az ország többet költeni hitelkamatokra, mint védelmi kiadásokra.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »