Rekordszinten az európai gázkészletek, de azok árai is

Rekordszinten az európai gázkészletek, de azok árai is

Európának rekordmennyiségű gázkészlet áll rendelkezésére ezen a télen, ugyanakkor az energiahordozó ára is történelmi magasságban van – számolt be a CNBC hírére hivatkozva a TASR hírügynökség pénteken.

A Moodys a hírben hivatkozott elemzése szerint az európai gáztározók telítettsége november végén elérte a 97,5 százalékot, ami az elemzők vélekedése szerint minimálisra csökkentette annak veszélyét, hogy az energiahordozó hiánytól kellene tartani ebben a szezonban. Ugyanakkor megjegyzik: a fogyasztók szempontjából ez csak részleges vigasz, mivel továbbra is rendkívül magasak az energiahordozó árai a piacon.

Hírdetés

A hír szerint az igen magasnak számító gázkészletek részben az állami intézkedéseknek, részben a cseppfolyósított földgáz (LNG) megemelt szintű behozatalának, valamint a magasabb árakból adódó alacsonyabb fogyasztásnak és a viszonylag enyhe télnek tudhatóak be. Hozzáteszik: a készletek magas szintjéhez az európai gazdaság stagnálása és az abból adódó fogyasztáscsökkenés is hozzájárult.

A Moodys elemzésében rámutat: a földgáz európai árai jelenleg is magasan a 2015 és 2019 közötti időszakban tapasztalt átlag felett vannak, s feltételezésük szerint legalább 2031-ig magas szinten is maradnak. Jelenleg a földgáz nagybani piaci ára ugyan már „csak” a 2022-es rekordár negyede, de még mindig duplája annak, ami korábban – az orosz energiahordozókra kiszabott szankciók életbeléptetése előtt – volt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »