Rekordszámú résztvevője volt az idei RoboSum és RoboCross versenynek

Rekordszámú résztvevője volt az idei RoboSum és RoboCross versenynek

A Füleki Gimnázium mellett működő In-Nova polgári társulás által tizedik alkalommal megrendezett robot viadalon 14 iskola 33 robotikát kedvelő csapata mérte össze tudását. A nyílt robotversenyre Kassáról, Tornaljáról, Rimaszombatból, Fülekről, Zólyomból, Besztercebányáról, Selmecbányáról, Galántáról és Liptóújvárból is érkeztek tanulók, akik két versenyszámban mérték össze képességeiket.

Kerekes László, az In-Nova polgári társulás elnöke a verseny részleteibe is beavatott. Elmondta, a RoboSum-nál súly és méretkorlát is van.

A diákok külön programot írnak a robotokra, amelyeknek indítás után automata módon kell küzdeniük. A RoboCrossnál az egyedüli feltétel, hogy a robot távirányítóval vezérelhető legyen, súly- és méretkorlát nincs”

– avatott be a részletekbe Kerekes László.

Hírdetés

A versenyzők a felkészülési folyamat legnagyobb kihívásának a robotok megépítését, illetve programozását tartják, hiszen azoknak illeszkedniük kell az előre megadott paraméterekhez. Illés Panka már harmadik alkalommal vett részt a versenyen.

Igazából másodperceken vagy centimétereken múlik az, hogy megnyerünk egy meccset vagy sem. Ezért egy picit csalódott vagyok, mert egy apró dolog miatt ment el a futam”

– mondta Panka.

A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium már a kezdetektől minden évben részt vesz a versenyen.

A tanárok szerint fontos, hogy a diákok kipróbálják magukat a programozásban. A robotika fejleszti a logikus gondolkodást, a kézügyességet, illetve a képzelőerőt. Az idei RoboSumot a selmecbányai Assisi Szent Ferenc Katolikus Iskola PS csapata nyerte, második helyen a zólyomi Trojka Alapiskola Blockbot csapata, harmadik helyen pedig a liptóújvári alapiskola ZŠ Hradná csapata végzett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »