Rekordösszegű sérelemdíjat fizethet a TV2

Összesen 5,7 millió forintos sérelemdíjat ítélt meg Spéder Zoltánnak a Fővárosi Törvényszék a TV2 Tényekben róla közölt riport miatt. A tévécsatornának emellett főműsoridőben kell bocsánatot kérnie Spéder Zoltántól.

Spéder Zoltán szeptemberben indított pert a TV2 ellen. A csatorna a tárgyalás során azzal védekezett, hogy a Tények-riportot fontos közügyek feltárása érdekében készítették Spéder Zoltánról. A Fővárosi Törvényszék a látottakat azonban másképp értelmezte, hiszen első fokon kimondta: a műsorban valótlan állításokat híreszteltek az üzletemberről, és ezzel megsértették jó hírnevét, a magánélethez és a magántitok védelméhez fűződő jogait.

Az ítélet indoklásában az is szerepel, hogy az országos csatorna tendenciózusan szerkesztette, csoportosította a Spéder Zoltánra nézve sértő állításokat, felrúgták a szakmai szabályokat és az alapvető médiaetikát. Nehezményezték azt is, hogy személyeskedtek az üzletemberrel, családi életére és egészségi állapotára célozgattak. A bíróság kifogásolta továbbá, hogy az FHB (amelynek akkor Spéder Zoltán volt az elnöke) pénzügyeiről is álhíreket terjesztettek, amelyek árthattak volna a pénzintézetnek. Az üzletember sérelemdíjként 4,2 millió forintot, a tudta nélkül készített paparazzófotókért további 1,5 millió forintot követelt a TV2-től, és kérésnek a bíróság első fokon helyt adott.

Hírdetés

Ez volt a második per, amiben Spéder Zoltán az őt lejárató sajtóterméket beperelte: először a Ripost internetes lapot, mert abban róla és Stumpf István alkotmánybíróról közöltek engedély nélkül készült fotókat és tettek hozzájuk személyeskedő megjegyzéseket. A tartalmat a Ripostnak az első fokú határozat alapján el kell távolítania.

Spéder Zoltán a TV2 által fizetett sérelemdíjat jótékony célra fogja felajánlani.

Spéder Zoltán a Közép-európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) elnöke. Ez a cég az InfoRádió Kft. 100 százalékos tulajdonosa.

(InfoRádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »