Rekordon a zsidógyűlölet Nagy-Britanniában

Rekordon a zsidógyűlölet Nagy-Britanniában

Tavaly immár a negyedik egymást követő évben ismét rekordot döntött az antiszemita cselekmények száma Nagy-Britanniában – írta internetes oldalán a The Guardian című helyi lap.

A mintegy 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) tanulmányában közölte, hogy tavaly 1805 antiszemita indíttatású verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást. Ez 7 százalékos emelkedés az előző évben jelentetthez képest, amely szintén rekordmagas volt.

Az incidensek túlnyomó többségét, nagyjából 80 százalékát verbális támadások, grafittik, illetve a közösségi médián keresztüli zsidóellenes kirohanások tették ki.

Priti Pratel belügyminiszter „aggasztónak és undorítónak” nevezte a trendet, ez szerinte „szorosabb együttműködésre ösztönöz, hogy eltávolítsuk ezt a szégyenfoltot a társadalmunkból”.

Robert Jenrick, a CST titkára szerint „mindenkire csapás, hogy 75 évvel az úgynevezett holokauszt után fokozódik az antiszemitizmus az Egyesült Királyságban”.

Hírdetés

A CST, amely 1984 óta tartja számon az antiszemita incidenseket, közölte, hogy a növekedésben jelentős szerepet játszott az internetes antiszemita esetek számának 82 százalékos emelkedése, amelyek száma a 2018. évi 384-ről tavaly 697-re nőtt.

Az fizikai támadások száma 158 volt, ami 25 százalékos növekedést jelent a korábbi évhez képest, 88 esetben zsidó tulajdon megrongálása történt. A támadások csaknem felét három térségben, London Barnet, illetve Hackney negyedében, valamint az északnyugati Salfordban követték el.

Az incidensek közül állítólag 330-ban „Hitlerre, a nácikra és a holokausztra hivatkoztak, a náci korszakban szokásos hangnemben beszéltek, illetve náci üdvözlést mutattak be, vagy horogkereszteket rajzoltak” – írja a jelentés. 505 esetben Izraelre, a Közel-Keletre, illetve a cionizmusra történt utalás, 63 esetben egyenesen a nemzetiszocialistákkal hasonlították össze vagy azonosították Izraelt. Ez utóbbi esetekben valószínűeg inkább arabok és iszlamisták lehettek a támadók.

2019 februárjában és decemberében történt a legtöbb incidens, 182, illetve 184, amit a CST a Munkáspártban jelen lévő állítólagos antiszemitizmusról szóló heves vitáknak tulajdonított. Az incidensek kétharmada Londonban és Manchesterben történt, ebben a két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

„2019 nehéz év volt a brit zsidók számára, és nem meglepő, hogy a jelentett esetek száma ismét növekedett” – közölte David Delew, a CST főigazgatója. „Világos, hogy mind a közösségi médiát, mind a politika fősodrát meg kell tisztítani az antiszemitizmustól és a rasszizmustól, ha a jövőben javítani akarunk a helyzeten” – fogalmazott.

(MTI nyomán)


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »