„Rekordokat döntött” az RMDSZ a Kárpátokon túli megyékben – bukaresti összeesküvést sejt a román média

„Rekordokat döntött” az RMDSZ a Kárpátokon túli megyékben – bukaresti összeesküvést sejt a román média

Miközben az Országos Választási Iroda kedden délután még mindig csak részleges hivatalos eredményt tudott kiadni a vasárnap lezajlott európai parlamenti választás után, kiderült, hogy az RMDSZ – amely mintegy 5,4 százalékos eredménnyel továbbra is bent marad az EP-ben – számos voksot kapott a Kárpátokon túli román megyékből, ahol minimális a magyarok számaránya.
Argeș megyében például 237 magyart tartanak nyilván, ehhez képest az RMDSZ 1532 voksot kapott. Botoșani megyében 38 magyar él, ám az RMDSZ-re 926 szavazat érkezett. Buzăuban 81 magyar él, de az RMDSZ 1155 voksot kapott, Konstanca megyében 450 magyart tartanak számon, ám az RMDSZ 1908 voksot kapott. Dâmbovița megyében is, ahol 156 magyar él, az RMDSZ viszont 1462 voksot söpört be.

Galac megyében sem más a helyzet: 133 magyar lakos mellett a szövetség 1376 szavazatot kapott. A Bukarestet körülölelő Ilfovban 242 magyar lakos mellett 1056, Prahova megyében pedig – ahol 447 magyart tartanak hivatalosan nyilván – 2188 RMDSZ-es voks született. Vaslui sem adta alább: 52 magyar lakossal 1304 szavazatot kapott az RMDSZ.

A voksok – amelyek zömmel a szociáldemokrata párti befolyás alatt álló megyékből érkeztek – jól jöttek az RMDSZ-nek, miután a magyarok által jelentős számban lakott erdélyi megyékben az országos átlaghoz képest kisebb volt a mozgósítás.

Hírdetés

A G4Media.ro portál értesülései szerint mind a Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL) „irányított” át szavazókat az RMDSZ-hez, a PSD esetében még megyénkénti kvóták is voltak.

A portál szerint a cél az lehetett, hogy ezzel „kössék” továbbra is Bukaresthez a szövetséget, hogy ne váljon még inkább „függővé” Budapesttel szemben. Az okok között szerepelhet ugyanakkor az is, hogy így akarták „lekötelezni” a szövetséget az esetleges jövőbeni együttműködés szavatolása érdekében.

Az RMDSZ vasárnap 476 681 szavazatot kapott, ami 36 272-vel több, mint a 2016-os parlamenti választáson, és 64 858-cal több, mint az ugyanazon évben megrendezett önkormányzati választáson kapott.

Lapunk megkereste Porcsalmi Bálintot, az RMDSZ ügyvezető elnökét, aki egyben a párt kampányfőnöke is volt, de azt üzente: csak a választási elemzés elvégzése után nyilatkozik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »