Rekordmennyiségű harci helikoptert adott el Törökország

Rekordmennyiségű harci helikoptert adott el Törökország

Helyi médiajelentések szerint Törökország szerződést írt alá Pakisztánnal 30 darab T129 ATAK típusú katonai helikopter eladásáról, ez pedig Ankara eddigi legnagyobb védelmi ipari exportüzlete.

A török elnöki hivatalhoz tartozó védelmi ipari igazgatóság közleménye szerint a Török Légi és Űripari Részvénytársaság (TUSAS), valamint a pakisztáni védelmi minisztérium között folyó tárgyalások eredményre jutottak.

Az adás-vételi szerződés egyúttal logisztikai elemeket, valamint a helikopterekkel kapcsolatos képzésre, továbbá a lőszerekre és a pótalkatrészekre vonatkozó részeket is tartalmaz. Mindazonáltal egyik török médium sem közli, hogy az üzlet keretében Pakisztán mennyit fizetett Törökországnak.

Hírdetés

A T129 ATAK támadó, illetve taktikai-felderítő helikopter. Kihívásokkal teli éghajlathoz és földrajzi körülményekhez fejlesztették ki. Mind tervezésében, mind gyártásában közös török-olasz termék.

Az első darab 2009 szeptemberében indult próbaútra. A török haderő és a belügyminisztérium használja. Maximális sebessége 278 kilométer/óra, legnagyobb repülési magassága pedig 6100 méter.

A pakisztáni haderő Törökországban és Pakisztánban is többször tesztelte a helikoptert.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »