Rejtett világra bukkantak az Antarktisz jege alatt

Rejtett világra bukkantak az Antarktisz jege alatt

Egy hatalmas antarktiszi jégpáncél alatt, egy több száz méter magas, katedrálisszerű barlangban apró, garnélarákszerű élőlények nyüzsögnek egy újonnan felfedezett víz alatti ökoszisztémában, amely egészen a közelmúltig jégbe zárt titok volt.

Egy új-zélandi tudóscsoport fedezte fel az ökoszisztémát ötszáz méterrel a jég alatt, egy feltételezett torkolatban, több száz kilométerre a Ross-selfjég peremétől – írja a Hirado.

A kutatók azt akarták megvizsgálni, hogy a rejtett torkolat miként hat a globális felmelegedés okozta olvadásra, azonban amikor a kamerájuk elérte a folyót,

„elárasztották” azt az amfipodák, a homárokkal, rákokkal és atkákkal azonos családba tartozó apró lények

– olvasható a The Guardian cikkében. 

Hírdetés

„Egy ideig azt hittük, hogy valami baj van a kamerával, de amikor a fókusz javult, észrevettük az öt milliméter körüli ízeltlábúak raját” – mondta Craig Stevens, az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársa.

„A jégtakaró más részein is végeztünk már kísérleteket, és azt hittük, hogy kézben tartjuk a dolgokat, de ezúttal nagy meglepetés ért bennünket. Fel-alá ugráltunk, mert az, hogy ennyi állat úszkál a felszerelésünk körül, azt jelenti, hogy ott egyértelműen egy fontos ökoszisztéma van”– tette hozzá.

A projekt vezetője, Huw Horgan, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa volt az első, aki felfedezte a torkolatot, miután a Ross-selfjégtakaróról készült műholdfelvételek tanulmányozása közben meglátott egy barázdát a jégen.

A kutatók már jó ideje tudnak az antarktiszi jégtakaró alatti rejtett édesvízi tavak és folyók hálózatáról, de ezeket még nem vizsgálták meg közvetlenül – mondta Horgan.

„Az, hogy megfigyelhettük és mintát vehettünk ebből a folyóból, olyan volt, mintha elsőként léphettünk volna be egy rejtett világba” – tette hozzá.

A kutatók műszereket hagytak a folyóban, a laboratóriumban pedig elemezni fogják a mintákat.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »