Rejtélyes okokból eltemették az Apostolok templomát egy középkori földrengés után

Rejtélyes okokból eltemették az Apostolok templomát egy középkori földrengés után

Rejtélyes módon a földbe temették az Apostolok templomának maradványait Bétszaidában, miután 747-ben egy földrengés elpusztította a Péter és András apostol szülőfalujában emelt nagyszabású bizánci épületet – adta hírül október 20-án, szerdán a Háárec (Haaretz) című izraeli napilap honlapja.

A nyári régészeti szezon végeztével izgalmas rejtélybe ütközött az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol faluját feltáró régészcsoport, amelyet az észak-izraeli Kinneret Főiskola kutatója, Mordechai Aviam, valamint a New York-i Nyack College munkatársa, Steven Notley vezet.

Az észak-izraeli Kinneret-tó északi partvidékénél 2016 óta folyó ásatásokon már korábban előkerült az ezer éve elfelejtett Apostolok temploma, melyet az ötödik század végén, a hatodik század elején építettek. A templomot gazdag mozaikpadló díszítette, alapterülete 16×27 méter volt.

Ezen a nyáron a feltárások fényt derítettek arra, hogy az építményt 749-ben földrengés pusztította el, majd titokzatos módon eltemették. A maradványokat földdel borították, majd a tetején egy méteres magasságban ma is álló falakat húztak fel pontosan az épület eredeti szerkezetének vonalán – tehát elhelyezkedésük nyilvánvalóan nem volt véletlen –, azonban ezen az új épületen nem találtak ajtókat, nem lehetett bejutni.

A régészek két elmélettel is szolgálnak a romok értelmezésére: az első, földhözragadtabb szerint a középkorban „cukorgyárat” építettek az elpusztult templom fölé, az iparosok egyszerűen figyelmen kívül hagyták a mozaikokat az alapok lefektetésénél, és az ajtó nélküli szerkezet talán ennek a gyárnak a raktárpincéje volt.

Hírdetés

A másik, misztikusabb magyarázat szerint a templomot pusztulása után talán szándékosan, rituálisan eltemették, nyugalomba helyezték, akár egy halottat. Aviam úgy véli, a tisztelet jeleként tehették ezt a romokkal.

A régészek egyelőre nem állapították meg a középkori falak korát, azt remélik, hogy a következő ásatási szezonban megértik ezen furcsa falak építésének titkát. Emellett a közeli római kori, Jézus korabeli falu feltárását is tervezik, ahol további bizonyítékokat keresnek elméletük alátámasztására, miszerint ezen a helyen éltek Jézus apostolai, és ez az épület volt az emlékükre emelt templom.

A kutatók egyelőre nem tudták egyértelműen bebizonyítani, hogy a színpompás, magas színvonalú bizánci mozaikkal díszített templom volt az Apostolok temploma, de nem találtak más megfelelő épületet a szóba jöhető területen, és helyzete éppen megfelel a 724-ben erre járó Willibald bajor püspök leírásának, miszerint Bétszaidában, Kapernaum és Chorazin/Kursi között látta az akkor még álló épületet.

Forrás: MTI

Fotó: Mordechai Aviam/Times of Israel

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »