Rejtélyes lépcsőre bukkantak a bajmóci várkastélyban

Rejtélyes lépcsőre bukkantak a bajmóci várkastélyban

BAJMÓC. Egyik legnagyobb rejtélyét fedte fel a bajmóci várkastély. A terasz alatt egy 13. század végi kõvár maradványaira bukkantak. A régészek és a történészek egyáltalán nem számoltak egy hasonló régészeti lelettel. Az átépítés során ugyanis építõi körbefalazták és törmelékkel hordták be.

A munkásoknak eredetileg az volt a tervük, hogy csupán körbeássák a várkastély nedvesedõ falát, ám helyette olyasvalamire bukkantak, amit a régészek még csak remélni sem mertek. „Belevágtunk a terasz felásásába majd tovább ástunk. Azok a lépcsõk a semmibe vezettek, hát tovább ástunk" – mondta el Ján Papco, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Bajmóci Várkastély (SNM – Bojnícky zámok) igazgatója, ahol a napokban egy egyedülálló lelet, egy több mint 700 esztendõs fal feltárásán dolgoznak.

„A kõvár esetében a XIII. század második felérõl, s a XIV. század kezdetérõl beszélünk" – mondta el Erik Kližan, a várkastély igazgatásáért felelõs csapat tagja.

Hírdetés

A történészeket nem csupán az lepte meg, hogy a falat egyáltalán megtalálták, hanem fõként annak kiváló állapota. „Abból a szempontból egyedülálló, hogy érintetlen. A teljes gótikus falat egy késõbbi barokk fallal vették körbe" – mondta Kližan. A falat törmelékkel hordták be, így tökéletesen konzerválódott. Jelenleg olyan állapotban van, mintha csak a közelmúltban építették volna fel. „Van ott egy helyiség, amelyrõl nem tudjuk, hogy milyen célt szolgált. A középkori vár egy része" – magyarázta Kližan.

Szakértõk szerint számos felderítetlen szeglete van a bajmóci várkastélynak. A várudvar alatt ugyancsak egyedülálló dolgok találhatóak. „Alattunk egy lépcsõ található, amelyen keresztül annak idején a várba jutottak el, s ezeken a lépcsõkön lépdelhetett anno Csák Máté is" – mondta Kližan. „Nekem még mindig az a meggyõzõdésem, hogy van itt egy titkos járat" – fûzte hozzá Ján Papco.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »