Rejtélyes eredetű fegyverarzenál Győrköséknél

Rejtélyes eredetű fegyverarzenál Győrköséknél

Győrkös Istvánnak, a bőnyi rendőrgyilkosság elkövetőjének fia, ifjabb Győrkös István az egyike annak a tizenegy gyanúsítottnak, akiknél kedd hajnalban összehangolt razziát tartott az ország több pontján a Terrorelhárítási Központ (TEK) – értesült a Magyar Nemzet.

A razzia során különféle sorozat- és maroklőfegyvereket, valamint robbanóanyagot foglaltak le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Az Index értesülései szerint főleg orosz és szlovák gyártmányú fegyvereket találtak, de a hatóságoknak még nincs információjuk arról, hogy a szélsőségesek honnan szerezték be azokat. Valamint egyelőre még vizsgálják, de az a gyanú: ha kizárólag ártalmatlan airsoft- vagy engedéllyel tartott fegyverek lettek volna, nem rejtegetik őket a szervezet tagjai. A rendőrség arról tájékoztatott, hogy a TEK Bőny, Budakalász Budapest, Jászberény, Mosonmagyaróvár, Rád, Sajókeresztúr és Vác területén „hajtott végre elfogásokat” a nyomozó iroda felkérésére, amelyek során 12 embert előállítottak.

Közülük tizenegyet közösség tagja elleni erőszak előkészülete, valamint lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki, két személlyel szemben pedig indítványozták az ügyészségnél, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék őket. Erről várhatóan ma hoz döntést a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. A rendőrség úgy véli, a gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) valamelyik ágával.

A szélsőjobboldali militáns szervezet alapítója idősebb Győrkös István. Október 26-án ő adott le öt-hat lövést egy gépkarabéllyal Bőnyben a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik tisztjére. Az egyik lövés a fejét érte, és a helyszínen meghalt.

Ifjabb Győrkös nem tett vallomást

Az MNA alapítójának fia, ifjabb Győrkös István védőügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta, ügyfele nem tett vallomást, de panasszal élt a gyanúsítás ellen, ugyanis nem követett el bűncselekményt. Németh Imre hozzátette, október 26-án egy alkalommal védencénél is tartottak házkutatást, akkor lefoglalták az engedéllyel tartott fegyvereit, kedden azonban az informatikai eszközöket vitték el a hatóságok: egy számítógépet és két táblagépet. Mint mondta, bizonyítékokat egyelőre senki nem mutatott az ügyben. Úgy tudjuk, hogy az első házkutatás alkalmával a rendőrség a Győrkös család 33 hektáros erdejét is teljesen átkutatta, ám a négynapos átvizsgálás során a nyomozók nem találtak semmit.

A rendőrségnél maradnak a járőrökCélegyenesben van a teljes ügy felgöngyölítése – így fogalmazott Németh Szilárd, miután az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága beszámolót hallgatott meg a Teréz körúti robbantás kapcsán zajló nyomozásról. A testület fideszes alelnöke szerint abban egészen biztosak lehetünk, hogy a robbantót fogták el, a gyanúsított azonban egyáltalán nem működik együtt a hatóságokkal. – Az okozatok és célok tekintetében van még mit dolgozni az ügyön – jelezte, majd ennek némileg ellentmondva hozzátette, hogy az ügyész szerint a robbantó a rendőrség – mint intézmény – ellen hajtott végre tervezett és előkészített támadást. A robbantásban megsebesült két járőr egyébként – állította Németh Szilárd – a rendőrség kötelékében tud maradni. (K. M.)

Hírdetés

Utolértük ifjabb Győrkös Istvánt is, aki megkeresésünkre annyit mondott, a vele közölt gyanúsításokról nem kíván nyilatkozni. Azt azonban hozzátette, nem tudja, kik a további gyanúsítottak, ahogyan azt sem, ki az a két személy, akivel szemben előzetes letartóztatást kezdeményezett a rendőrség. A most meg­gya­núsított fiatalabb Győrkösről egyébként az Alfahír portál írta meg, hogy rokonságban áll a köztársasági elnökkel. A nyilvánosan is elérhető anyakönyvi kivonatok alapján Áder János másod-unokatestvére ifjabb Győrkös Istvánnak. Igaz, úgy tudjuk, a kapcsolat nem szoros a köztársasági elnök családjával.

Az üggyel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott tegnap. A zárt ajtók mögött lezajlott ülés után először Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke nevezte álhírnek a rokoni szálról megjelenteket. Arra hivatkozott, hogy Áder Jánosnak semmilyen rokoni vagy egyéb kapcsolata nincs a bőnyi gyilkossal. Elmondása alapján ez egyértelművé vált, miután a köztársasági elnök közvetlenül fordult a titkos­szol­gálatokhoz, hogy végezzék el soron kívüli átvilágítását. Ugyanezt erősítette meg Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke is, aki szintén azt hangsúlyozta, hogy az elkövető nem áll rokoni kapcsolatban közjogi méltósággal. A Magyar Nemzet úgy informálódott, a zárt ülésen a szolgálatok is csak a rendőrgyilkossal foglalkoztak, de érdemben nem cáfolták, hogy fiai hozzátartozói lennének az államfőnek.

Évek óta a hatóságok látókörében

Az ülésen a képviselők a keddi rajtaütésről is kaptak tájékoztatást, de arról szinte semmit sem árultak el. Németh Szilárd nem adhatott ki információt arról, hogyan halmozhattak fel ennyi – tudomása szerint – éles fegyvert is, ha a szervezet már hosszú évek óta a hatóságok látókörében volt. Arra sem válaszolhatott, honnan lehetett a fegyverarze­nál, vagy hogy lehetnek-e még hasonló fegyverraktárak Magyarországon.

A fideszes politikus csak annyit jelentett ki, hogy a Belügyminisztériumtól jelentést kért a hazai paramilitáris szélsőjobboldali szervezetekről, illetve azok esetleges politikai kapcsolatai­ról. Ezúttal nem említette, amire korábban már egyértelműen utalt, hogy a Jobbikkal vélt összefonódásokra kíváncsi. A jelentés várhatóan a héten elkészül, és reméli, a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság együttes ülésén hallgatják meg az erről szóló tájékoztatót.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »