Rejtély, hová tűnt Sápi Attila

Rejtély, hová tűnt Sápi Attila

Továbbra sem tudni, hol van a januárban eltűnt Sápi Attila, aki a 2014-es önkormányzati választáson az MSZP, Együtt–DK, PM, Összefogás Zugló közös jelöltjeként szerzett mandátumot a XIV. kerületben. Ha a politikus ja­nuár 21-ig nem kerül elő, akkor időközi választásokat kell tartani, a választási törvény ugyanis kimondja, hogy megszűnik annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatása, aki egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésein. A szabályok alapján az időközi választást a mandátum megszűnését követő 120 napon belül kell kiírni, azaz – ha januárig nem kerül elő Sápi Attila – legkésőbb május közepéig szavazniuk kell a helyieknek.

„Őszintén remélem, hogy előkerül Sá­pi Attila január 21-ig, addig nem szeretnék foglalkozni az utódlásának a kérdésével” – mondta lapunk érdeklődésére Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, aki szavainak megfelelően egyelőre nem tudta megmondani, kit indítanának egy esetleges időközi választáson.

 Sápi Attila  

Hírdetés

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó helyi baloldali politikusok ugyanakkor leszögezték, továbbra is közös jelöltben gondolkodnak. Az összefogás azért is elkerülhetetlen, mert a körzetben legutóbb igen szoros volt az eredmény, egy szétaprózódott baloldal pedig szinte esélytelen lenne a kormánypárti jelölttel szemben. Sápi Attila 2014-ben mindössze hét szavazattal szerzett többet fideszes ellenfelénél, Szatmáry-Jähl Angélánál.

A képviselő-testület összetételéből adódóan azonban hiába kerülne sor időközi választásra, a kerületben uralkodó patthelyzet nem oldódna meg. Jelenleg ugyanis a baloldalnak és a Fidesznek kilenc mandátuma, a Jobbiknak, az LMP-nek és a CivilZugló Egyesület nevű formációnak egy-egy helye van a képviselő-testületben. Az irányításhoz azonban 12 támogató szavazatra van szükség, ennek megfelelően hiába nyerne a baloldal, Karácsony Gergelynek továbbra is meg kellene szereznie még egy képviselő támogatását.

Információink szerint időközi választásra készül a Fidesz és a Jobbik is, konkrét jelöltjeik azonban még nincsenek. A Fidesz esetében több időt vesz igénybe a jelöltek kiválasztási eljárása, a helyi szervezeteknek ugyanis csak ajánlási joguk van, a végső szót a központban mondják ki. Lapunk úgy tudja, a Jobbik egyelőre kivár, a pártnak az az álláspontja ugyanis, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a baloldal közös emberben gondolkodik, ebben az esetben pedig más lehet az ő jelöltjük is.

Sápi Attila eltűnéséről egyébként a helyi politikusoknak sincs semmilyen információjuk, a rendőrség pedig folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre. Korábban elterjedt a hír, hogy a hatóságok megvizsgálják a képviselő politikai és gazdasági kapcsolatait is. Korábban átvilágították Sápi időközben felszámolt, magánnyomozással is foglalkozó cégét is, amely százmillió forintos köztartozást hagyott hátra. Az egykori cég ügyfélkörét is egyenként végigvizsgálták, nincs-e köztük olyan megbízó vagy éppen megbízás, amely kiválthatta Sápi Attila eltűnését. Rendőrségi forrásaink korábban azt mondták, hogy egy éven belül kell valamilyen nyomra bukkanni, ennyi idő alatt ugyanis akkor is keletkezik valamilyen információ, ha külföldre ment vagy vitték. Az eltűntnek látszólag nem voltak haragosai.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »