Reigl Judit 100 – kiállítással ünnepel a Kiscelli Múzeum

Reigl Judit 100 – kiállítással ünnepel a Kiscelli Múzeum

Kiállítással ünnepli Reigl Judit születésének századik évfordulóját a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár; a Szárnyalás-Vol-Flight című tárlat a magyar származású, Franciaországban világhírűvé vált képzőművész figurális festészetét mutatja be szerdától.

Reigl Judit különösen kedvelte ezt a múzeumot, ezért külön öröm, hogy itt kerül sor erre a kiállítására, amely a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum centenáriumi tárlatait köti össze – mondta el a kiállítás kedd esti megnyitóján Franciaország magyarországi nagykövete.

Claire Legras felidézte, Reigl Judit harminchárom éves korában érkezett Franciaországba, és új otthonát aztán soha többé nem hagyta el.

Hírdetés

Ekkor már több magyar művész barátja Párizsban alkotott, köztük a szintén világhírűvé vált Hantai Simon, akinek a közvetítésével Reigl is csatlakozott a szürrealisták csoportjához, hamar rátalált azonban saját hangjára.

A Kiscelli Múzeum Reigl munkásságának egy különleges korszakát választotta ki: a kiállításon látható alkotások 1950 és 1980 között készültek az absztrakt és a figuratív művészet határán – méltatta a tárlatot Claire Legras, hangsúlyozva: Reigl Judit ma is összekapcsolja Magyarországot és Franciaországot.

A kiállítást Alföldi Róbert, színész, rendező nyitotta meg és Kurtág György zeneszerző adott rövid koncertet Reigl Judit tiszteletére.

A Cserba Júlia, Gát János és Róka Enikő kurátorok által a párizsi Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal együttműködésben rendezett kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeum Templomterében.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »