Régi korok bútorai nyernek új életet a Füleki Vármúzeumban

Régi korok bútorai nyernek új életet a Füleki Vármúzeumban

A Füleki Vármúzeum nemcsak bővíti gyűjteményi állományát, hanem biztosítja a gyűjteményi tárgyak védelmét és szakszerű kezelését is. 2022-ben az intézmény ismét bekapcsolódott a Szlovák Művészeti Alap Gyűjteményi tárgyak restaurálása és kezelése elnevezésű alprogram felhívásába. A projekt áttört faragású lócák helyreállítására irányult – írja a Füleki Vármúzeum közösségi oldalán.

A szlovákiai magyarság egyik jellegzetes, regionális specifikuma az Észak-Nógrádban és az egykori Gömör-Kishont vármegye délnyugati részén elterjedt, úgynevezett palóc áttört bútor. A Füleki Vármúzeum gyűjteményében nyolc áttört faragású ülőpad található, ebből 6 nagyon rossz állapotban. A pályázat célja, az említett bútorok teljeskörű restaurálása volt, viszont a megkapott támogatásnak köszönhetően egy gyűjteményi tárgy helyreállítására adódott lehetőség a múlt évben és idén.

Hírdetés

„Az erdőőri munkához kötődő motívumokkal díszített kisvalkóci (Závada) áttört faragású lócát sikerült helyreállítani. A konzerválási, konszolidációs és rekonstrukciós eljárásokból álló munkák kivitelezője Šmigrovský František volt. Az első két munkakör főként a faanyag helyreállítására és a fennmaradt autentikus elemek műszaki állapotának javítására irányult, míg a rekonstrukciós eljárások során sikerült visszaállítani a műtárgy eredeti szerkezetét” – tette közzé a Vármúzeum.

Miután a lóca visszanyeri művészeti és történelmi értékét, a tervek szerint a Füleki Vármúzeum kiállításai során kerül bemutatásra. A pályázatot a Szlovák Művészeti Alap 2500 euróval támogatta.

Az intézmény tervei között szerepel, hogy pályázat útján a többi áttört faragású lócát is restaurálják. A jobb állapotban lévő darabok a Városi Honismereti Múzeum A füleki pálmától a világhírű kakasig című állandó kiállításában megtekinthetők, ahol a palócság emblematikus tárgyaiként szerepelnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »