Régi és új magyar keresztnevek – még sokáig lesz min háborogni

Régi és új magyar keresztnevek – még sokáig lesz min háborogni

Bár még mindig a Lászlók és a Máriák vannak a legtöbben, nekik is meg kell barátkozniuk a gondolattal: jönnek Zoé, Zejnep és a többiek.

Lassan eltűnnek a Lászlók és a Máriák, és sokak számára soha nem hallott, de adható keresztnevek érkeznek a helyükre – derül ki a Forbes összeállításából.

Ennek részben oka, hogy ma már soha nem látott keresztnévbőség van, igaz, minden évtizednek megvan a maga „slágere” keresztnevek terén is. A lap már friss trendeket ismertet.

Fiúk

  • 2021-ben még „bronzérmes” volt a Dominik név, tavaly az élre tört, 1330 csecsemőt neveztek el így, dobogón az Olivérek és a Leventék, szintén 1100 fős „eredménnyel”.
  • A Bencék visszaesése a 2016-os csúcsot követően már gyors, az akkori 1800-as szám mára „csak” 1022-es (7. hely).
  • A Balázsok ritkulása is figyelemre méltó, rövid idő alatt felére, 571-re esett vissza az egy év alatt születő Balázsok száma.
  • Egzotikus, angolszász behatású nevek az élbolyban: Noel, Benett, Nolen.
  • Top 100-ban van immár 5 éve a Brájen név is.

Lányok

Hírdetés

  • Hanna örök – a Lénák és a Zoék „férnek fel” a képzeletbeli dobogóra. (Érdekesség: a top 10-ben 8 lánynév 2 szótagú, míg a fiúknál a kicsivel hosszabb nevem „mennek”.)
  • 2020-ban felkerült a 100-as listára a Zejnep név, most a 74. helyen áll (több szappanoperában is van ilyen nevű szereplő).

Ha a teljes lakosságot nézzük, „egy másik Magyarország” képe bontakozik ki, az Olivérek és a Hannák szinte labdába sem rúgnak.

Teljes lakosság, vezetéknevek

A férfiaknál a László, az István és a József vezet, a nőknél a Mária, az Erzsébet és a Katalin. Ez a „top” már 2011 óta, jó pár év még, mire cserélődés lesz. (A Dominik csak a 44. helyen van, de a Bence is csak a 24., pedig régóta „sztár”. Hanna: 46.)

Érdekes módon vezetékneveket is vizsgáltak, a Nagy, Kovács, Tóth trió „kirobbanthatatlan” az élről.

Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »