Régi csibészek Svájc előtt: „Jóval előttünk járnak”

Régi csibészek Svájc előtt: „Jóval előttünk járnak”

Hrutka János, Dombi Tibor, Vanczák Vilmos, Petry Zsolt és Gellei Imre is megszólal összeállításunkban, vegyes a kép.

A 24-szeres válogatott Hrutka János az egyik legnehezebb ellenfélnek nevezte az MNO-nak Svájc labdarúgó-válogatottját a pénteki vb-selejtező előtt.

„Magyarország a nyári Európa-bajnokságon olyan eredményt ért el, amilyenre senki nem számított, csak a legelvakultabb szurkolók. Azóta a magyar foci megítélését helyrerakta a magyar kupacsapatok szereplése, Svájc jóval előttünk jár. Nagyon nagy eredménynek tartanám, ha döntetlent sikerülne elérnünk, bizakodásra adna okot a jövőre nézve” – fogalmazta meg visszafogott várakozásait a Kaiserslauternnel német bajnok jobbhátvéd.

Dombi: Eb-formában simán verhetjük Svájcot

Dombi Tibor, a DVSC elnyűhetetlen, hétszeres magyar bajnok jobbszélsője 35-ször húzta magára a címeres mezt, és még csak most, negyvenen túl vonult vissza a Debrecen második csapatából, manapság a hosszútávfutással kacérkodik… Ő sokkal bizakodóbb, annak ellenére is, hogy megnézte a 2-0-s hazai győzelmet hozó, szeptemberi Svájc–Portugália összecsapást.

„Jó csapat, jó helyeken játszó futballistákkal, nagyobb sztárok ők. De ahogy az Eb-n megmutattuk, hogy egységben az erő, azt ezen a mérkőzésen is meg lehet mutatni. Ha így lesz, simán meg tudjuk őket verni. Ugyanúgy háromesélyes a péntek esti összecsapás, mint az életben majdnem minden. Nem lehet tudni, hogy a sztárok vagy a csapategység dönt, bízom benne, hogy az utóbbi.”

Kik játszanak, kik nem?

A Digi Sport televíziónak nyilatkozó Vanczák Vilmos már részletekbe is belement a játékosokat illetően, hisz 2007 és 2016 között 258 mérkőzést játszott a svájci Sion csapatában, és bár védő, 31-szer be is talált.

„Nagyon erős a svájci válogatott, de tud rossz meccseket játszani! Ugye Granit Xhaka most ment az Arsenalba, a többiek is hétről hétre nagy csapatokban meccselnek” – vágott a közepébe a jelenleg a magyar másodosztályban a Felcsútot erősítő játékos. Szerencsénkre egyébként a Portugália ellen kiállított Granit Xhaka pont nem lép pályára Budapesten, eltiltása miatt a padról nézi végig a mérkőzést, Andorra ellen állhat újra Vladimir Petkovic szövetségi kapitány rendelkezésére.

Akkor vagyunk jók, ha erős az ellenfél

Vanczák a valóban bevethető futballisták közül Gelson Fernandesszel van közelebbi viszonyban, hisz csapattársa volt. A támadóalakzatról csak jókat tud elmondani, külön kiemelte a Bayern Leverkusen alkalmazottját, Admir Mehmedit, aki csak rátesz egy lapáttal arra, hogy nem mi leszünk az esélyesek.

Hírdetés

„Azt viszont az Eb-n is láttuk, hogy a magyar válogatott akkor játszik igazán jól, ha nem ő a favorit. Ez a helyzet feküdhet nekünk, masszívan kell védekezni, és majd meglátjuk” – mondta a 79-szeres válogatott.

Az Eb felért egy El Caminóval

Több pontban nem ért vele egyet a korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre. Ő Vanczákkal ellentétben tudja, hogy Xhaka nem játszik, örül is neki. És az még rendben van, hogy „az Európa-bajnokság a futball El Caminója volt”, de szerinte inkább Svájc védelme a jó.

„A fejlődésük 1992 óta tart, és 28 év után kerültek vissza a világelitbe, az utolsó hét világversenyből hatszor kint voltak, ahol alig kaptak egy vagy két gólt, a nyári Európa-bajnokságon is veretlenül estek ki.”

A Gellei karakteresnek nevezett svájci válogatott ellen ugyanakkor ha tudásunk legjavát nyújtjuk, győzelmi esélyeink vannak, és még ott lesz a telt házas Groupama Aréna is, illetve Bernd Storck szövetségi kapitány bátor döntései, amelyek mindig a legjobbat hozzák ki a válogatottból. A csapat kreativitásban felveheti a versenyt ellenfelével.

Petry Zsolt 38-szoros válogatott kapus, a Hertha BSC kapusedzője– Ezer kilométeres távolságból nehéz megítélni, de azt látom, hogy egy nagyon jó Európa-bajnokság után visszakerült a hétköznapokba a magyar válogatott. A játékosok nem játszanak erős bajnokságokban, ahol pedig igen, nincs meg a megfelelő tempó. Sokkal nehezebb dolga van Bernd Storcknak, mint az Európa-bajnokság előtt, amikor többhetes felkészülésre volt lehetőség.

Doll kontra Storck

Az exkapitány Thomas Doll Fradi-edzővel folytatott szakmai vitájáról is elmondta a véleményét: szerinte a futballunk legnagyobb sikerét hozó válogatott vezetése, a „Dárdai–Storck-vonal” mögé mindenkinek be kell állnia, ezáltal fejlődhetnek a hazai klubok is.

Visszatérve péntek esti ellenfelünkre azt mondta, a watfordi Valon Behrami adhat tartást a vendégeknek, a Stoke Cityből érkező Xherdan Shaqiri pedig egyszerűen szenzációs játékos – de nekünk is van egy Gera Zoltánunk, aki nála lett utánpótlás- és felnőttválogatott is, és játékintelligenciája, valamint a többiekhez való hozzáállása „felemelő, megejtő”.

„Kortalan, ő a csibész, ő a kovász a csapatban. Majd egyszer Vida Máté lehet az utódja” – folytatta Gellei, kiemelve a Storck figyelmét is elnyerő fiatal Vasas-játékost.

Matek

Gellei Imre szerint a Feröer elleni 0-0-t követően még nem kell temetni a vb-kijutásról szőtt álmokat, ehhez hétfőn és majd az itthoni visszavágón verni kell a letteket, később pedig kétszer Andorrát is, valamint Feröernek kicsit szorítani kell, hogy nálunk erősebb csapatokat is tréfáljon meg.

Összességében a szakember nem vár látványos mérkőzést péntek este, a mi napunk majd a hétfő lehet, ahol dominálhatunk a lettek ellen – igaz, esélyes magyar válogatott élén már egyszer ő is megfázott Lettországban, ez szerinte is intő jel lehet. A két most következő meccsen a négy pontot előre nem írná alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »