Református lelkész: A muzulmánok kihasználják az európaiak öngóljait és önfeladását

Református lelkész: A muzulmánok kihasználják az európaiak öngóljait és önfeladását

Mi többet akarunk kedvezni az iszlám követőinek, mint amennyit ők kérnének – mondta Németh Pál református lelkész, iszlámkutató az M1 Ma este című műsorában

Ha az iszlám társadalom normális körülmények között él, tehát megfelelő államhatalom van jelen, és működnek az iszlám intézményei, akkor nincs probléma az együttéléssel, mondta Németh Pál református lelkész, iszlámkutató az M1 Ma este című műsorában. Kiemelte: a keresztények a Közel-Keleten megszokták, hogy az iszlámmal együtt élnek, ismerik a jogaikat, ismerik a lehetőségeiket, tehát nincs ütközési pont.

Innen nézve ez akár másodrendűségnek is tűnhet, de egy metropolita szavait idézve igyekezett rávilágítani a helyiek helyzetértékelésére: „mi nem vagyunk a nyugat ügynökei, hanem részei vagyunk egy civilizációnak, amit úgy hívnak, hogy iszlám”. Tehát az iszlám világban élő keresztények úgy érzik, hogy a vallásukkal együtt is az iszlám civilizáció részét képezik, mutatott rá a sajátos felfogásra a tiszteletes.

Németh Pál elismerte: kétségtelen, hogy a keresztények ki vannak zárva bizonyos foglalkozásokból, mint például a katonaság. Hozzátette: ezért is fizetnek különadót, mintegy hozzájárulásként a védelmi költségekhez, mert ők maguk nem viselhetnek fegyvert.

Hírdetés

A muzulmánok kihasználják az európaiak öngóljait és önfeladását, hangsúlyozta a lelkész. Mint fogalmazott: „mi többet akarunk kedvezni a muszlimoknak, mint amennyit ők kérnének”. A közel-keleti keresztények ugyancsak ügyesen ki tudják használni azokat a lehetőségeket, amiket az iszlám civilizáció lehetővé tesz számukra. A szíriai elit lányait például apácák tanítják, akik majd felnőve sokkal nagyobb nyitottságra, toleranciára fogják nevelni a saját gyermekeiket Németh Pál szerint.

Fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy az emberkereskedők propagandájának hatására sokan eladják a vagyontárgyaikat, mielőtt Európába indulnának. Ezek a javak aztán azok majd a bűnözőknél kötnek ki. Amikor ideérnek Európába nem az várja, mint amit ígértek nekik, tehát érthető módon frusztráltak, kétségbeesettek és agresszívak lesznek, mondta a tiszteletes.

Németh Pál úgy véli, hogy az iszlám száz évvel ezelőtt, más volt mint ma. Egy rövid anekdotát mesélt el, miszerint egy magyar protestáns lelkész nyugodtan, különösebb atrocitás nélkül folytathatott térítőmunkát Bulgáriában a helyi törökök között a 20. század elején. A missziójával szemben nem a muszlimok, hanem a helyi ortodoxok tiltakoztak.

hirado.hu

The post Református lelkész: A muzulmánok kihasználják az európaiak öngóljait és önfeladását appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »