Recseg, ropog a gránit szilárdságúnak hitt Facebook

Recseg, ropog a gránit szilárdságúnak hitt Facebook

A Facebook-birodalmat már egyre többen elhagyják, hogy ismét saját talpukra állhassanak.

A Facebooknak a megalakulása óta számos problémával kellett megküzdenie, a negatív hírek pedig nem csupán a cég jó hírét rombolta, hanem a részvényeseket is elriasztotta, miközben továbbra is a legnagyobb közösségi oldalnak érdemi kihívója még nem akadt.

Legutóbb az Instagram vezetői hagyták ott a céget, amely az elmúlt nyolc évben már a Facebook-csoporthoz tatozott. A képmegosztó oldal mintegy 10 millió felhasználóval rendelkezett, és miután 1 milliárd dollárért megvette Mark Zuckerberg, az Instagram látványos növekedésnek indult: a platform már nagyobb terjedelmű videómegosztásokra is képes volt és saját TV-verziót is kapott.

Kevin Systrom, aki mostanáig vezérigazgatója is volt az Instagramnak, valamint Mike Krieger, a vállalat technikai igazgatója a pozitív változások ellenére jelentette be, hogy elhagyja a céget, azonban egyikük sem indokolta meg a döntését – számolt be elsőként a The New York Times. A két társalapító elhatározása mögött a The Wall Street Journal szerint az állhatott, hogy

a Facebook nem tartotta tiszteletben a függetlenségüket, és ez feszültséghez vezetett.

„Az új dolgok felfedezése megköveteli, hogy visszalépjünk és megértsük, mi inspirál minket és mi az, amire a világnak szüksége van, ez a tervünk most” – közölte Systrom egy hétfői blogbejegyzésben.

Systrom és Krieger lemondása kevesebb mint hat hónappal azután történt, hogy egy másik kulcsfontosságú Facebook tulajdonú cég társalapítója is bejelentette, távozik a vállalat éléről. Jan Koum áprilisban közölte, hogy lemond WhatsApp igazgatói pozíciójáról, de korábban távozott egy másik társalapító is:

Brian Acton miután otthagyta a céget a Facebook törlésére szólította fel a felhasználókat, mert szerint csak így kerülhető el az adatokkal való visszaélés.

Hírdetés

A felhívását a Twitteren tette közzé: „It is time. #deletefacebook” (eljött az idő # töröld a Facebookot) hashtaggel, a posztot már többen is megosztották, amely a Facebookkal szembeni elégedetlenség egyik szimbólumává vált.

A WhatsAppnak mintegy másfél milliárd felhasználója van, az Apptopia felmérés szerint a legnépszerűbb applikáció lett a felhasználók körében, a második helyzet a kínai WeChat lett. A Facebook a harmadik legnépszerűbb mobilprogramnak számít az eltöltött idő alapján, a vállalat saját csetalkalmazása, a Messenger pedig a negyedik lett a toplistán.

Az Instagram a Facebook-birodalmának egyre fontosabb részévé vált: a képmegosztó oldal sokkal gyorsabban növekedett a felhasználók számában, mint az anyavállalnál, miközben Zuckerbergnek egy sor válságos helyzettel kellett megküzdenie.

Facebook árfolyama meredeken zuhant, ami a cégalapítójának mintegy 16,8 milliárd dolláros bukást hozott,

miután kiderült, hogy a vártnál lassabban növekszik az oldal felhasználóinak a köre. A nem várt negatív eredményhez az is hozzájárult, hogy a Facebooknak mintegy 87 millió felhasználójának az adatait illegálisan felhasználta a Cambridge Analytica a 2016-os amerikai választásokhoz. Az így megszerzett információkat Donald Trump támogatására használták fel a célzott kampánystratégiában.

A Facebooknak azzal is szembe kellett néznie, hogy az álhírek, az illegális tartalmak és a politikai propagandák terjesztésével is jelentősen kiveszi részét, ezért az oldal kiberbiztonsági szakemberei tízezrével szüntetik meg a kétes fiókokat, azonban a tartalmak folyamatos monitorozása szélmalomharcnak bizonyul. A Facebook tartalommenedzsere pert is indított munkaadója ellen azzal a váddal, hogy az extrém tartalmak poszttraumás stressz-szindrómát idéztek elő nála. A nő 9 hónapig dolgozott moderátorként, melynek során ezernyi erőszakot ábrázoló képet, videót és élő közvetítést kellett végignéznie.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »