Recesszió jelei Németországban, a pozsonyi Volkswagennél is kulcsfontosságú időszakhoz érkeztünk

Recesszió jelei Németországban, a pozsonyi Volkswagennél is kulcsfontosságú időszakhoz érkeztünk

Németországból egyre borúlátóbb hírek érkeznek az autóipar és az úgy általában a gazdaság kapcsán. Közben a Volkswagen Slovakia pozsonyi üzeme nagyon fontos időszakhoz érkezett: a szakszervezet újratárgyalja a fizetések nagyságát a cégvezetéssel. Ám ez a tárgyalás már nem csak a bérek nagyságáról szól, hanem a tömeges elbocsátások elkerüléséről.

Németország gazdasági növekedése lassuló tendenciát mutat. Az ipari megrendelések volumene 4,2 százalékka esett vissza februárban az előző hónaphoz képest, a külföldi megrendeléseké 6 százalékkal. A múlt héten pedig öt, egymástól független gazdasági agytröszt vágta vissza a német várható növekedés ütemét 1,9-ről 0,8 százalékra.

A háttérben Kína gyengélkedése áll. Csak tavaly a kínai autóipari eladások 6 százalékkal zuhantak vissza. A kínai gazdaság megtorpanása azonban nem csak a német autóipart érinti, hanem az egész német ipart. A kínai autóeladások visszaesésére két évtizede nem volt példa.

Közeleg a válság, a gazdasági minisztérium újabb roncsprémium programot tervez

A német problémák Szlovákiát a környező országokhoz képest fokozottan érintik. A VW pozsonyi gyára, a rá épülő beszállítói hálózat, és a más német cégeket ellátó szlovákiai vállalkozások mind ki vannak téve annak a veszélynek, hogy csökken megrendeléseik száma. A Szlovák Nemzeti Bank épp a németadatok miatt vágta nemrég vissza a szlovák növekedési várakozásokat 4,1-ről 3,5 százalékra. És még csak a recessziós jelek elején vagyunk.

Az, hogy a szlovákiai gazdaság gyakorlatilag ki van szolgáltatva az keresletigényes autóipar változásainak csak az érem egyik oldala. A másik, hogy a rengeteg munkahelyet biztosító ágazatban az elmúlt kilenc évben 50 százalékkal nőttek a bérköltségek. Ennek egyik oka a munkaerőhiányból fakadó természetesen bérnövekedés, a másik viszont a béreket terhelő adók és járulékok nagysága. Aligha véletlen, hogy a nyugdíjkorhatár-plafon elfogadására időzítette Peter Pellegrini (Smer) németországi útján, amely során a VW vezetivel tárgyalt a szlovák autóipar vonatkozásában. Sok részletre nem derült fény.

Baljós árnyak: Pellegrini Németországban lobbizott a szlovák Volkswagen gyár érdekében

Hírdetés

Közben azonban a 14700 embert foglalkoztató Volkswagen Slovakia pozsonyi üzemében is újabb kulcsfontosságú időszakhoz érkeztünk. A Trend gazdasági hetilap cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy szakszervezetek már tárgyalnak a cégvezetéssel a bérek további alakulásáról.

A pozsonyi VW a következő hat évben legalább 30 százalékkal akarja növelni a termelékenységet, de közben egyelőre nem tudni, hogy milyen modellek gyártását kapja meg a gyár – 2022-ben ugyanis lejár a Volkswagen up!, a Škoda Citigo és a Seat Mii gyártási licence. Ilyen körülmények között egy új alku a szakszervezetek és a cégvezetés között a munkahelyek megtartásának bebiztosítását jelenti. Persze nem az összes álláshely menthető meg.

A cégvezetés a trend szerint a bérek évi 3 százalékos, 2019 és 2021 közötti növekedését ajánlotta fel a szakszervezeteknek. Ha elfogadják a VW ajánlatát, akkor a vállalat szavatolja 12 ezer munkahely megtartását 2024-ig – ez nagyjából 2700 álláshely megszüntetését is jelentené. Nem tudni egyelőre, mennyi lenne az elbocsátások száma. A VW a csökkentés részben azzal akarja elérni, hogy a kilépő munkaerő (nyugdíj, felmondás) helyére nem vesz fel új alkalmazottakat.

A szlovákiai VW esetében a hivatalos átlagos bruttó bér nagysága 1954 euró, persze ez tartalmazza a bónuszokat is.

Kifújt az autóipar? Mindent egy lapra tettünk fel, most nagyot bukhatunk

A szakszervezetek a jelen körülmények között már annak is örülnének, ha garanciát kapnának az álláshelyek megtartására a következő öt évben. Egyelőre kérdés, hogy a tárgyalások milyen irányt vesznek majd. A legutóbbi, győri Audiban zajló sztrájkba beleremegett az egész Volkswagen konszern. Bár a pozsonyi üzem nem a gyártáshoz nélkülözhetetlen alkatrészek és elemek termelésével foglalkozik, mint a győri Audi, ennek ellenére a győri események után egy újabb sztrájk Közép-Európában még komolyabb jelzésértékkel bírna.

A pozsonyi Volkswagen tömeges elbocsátásokat fontolgat. 3000 ember munkahelye kerülhet veszélybe

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »