Reális esélye van, hogy felénk veszik az irányt a Fehéroroszországban rekedt migránsok

A Migrációkutató Intézet gyorselemzésében a fehérorosz-lengyel határ mentén zajló konfliktus legújabb fejleményeit tekinti át, azt vizsgálva, hogy a lengyel határ hermetikus lázárásával mi lesz a Fehéroroszországban rekedt migránsok sorsa. Egyre gyakrabban vetődik fel a nemzetközi sajtóban, hogy az országban tartózkodó többezres tömeg egy része Ukrajna felé veheti az irányt. Noha az ukrán kormány azt ígéri, hogy feltartóztatja a határsértő migránsokat, ennek kivitelezése erősen bizonytalan. Ebben a forgatókönyvben reális esélye van annak, hogy a migránsok kisebb csoportjai Szlovákián, illetve Magyarországon keresztül próbáljanak bejutni az Európai Unió területére – írja az Intézet lapunknak eljuttatott közleményében.

Fehéroroszországban minimális becslések szerint 7, maximális becslések szerint több mint 10 ezer, zömében iraki migráns tartózkodik, akiket Alekszandr Lukasenka az Európai Unióval és azon belül Lengyelországgal szembeni konfliktusának következtében politikai nyomásgyakorlás céljából engedett be az országba. Az elmúlt hét során a német és orosz közbenjárásnak köszönhetően a válság enyhülni látszik, a fehérorosz hatóságok pedig elszállították a lengyel határkerítéstől a korábban odairányított migránsok jelentős részét.

Hírdetés

Sokukat a határmenti Brugzi városában, egy raktárépületben szállásolták el, mások pedig állami és magán szervezésben, egyéb szállásokon vannak elhelyezve. Az iraki hatóságok közreműködésének köszönhetően eddig hozzávetőleg 1 500 iraki és szíriai tért haza Fehéroroszországból, a még ott tartózkodó többség viszont eltökélt abban, hogy megpróbáljon bejutni az Európai Unió területére. A lehetőségeik északi irányban meglehetősen korlátozottak: Litvánia kerítéssel védi határát és már megkezdte a teljes határvonalat lefedő fal építését.3 Lettország 37 kilométeren átmeneti kerítést húzott fel.

Észtország szintén megkezdte védelmi kerítésének létesítését az Oroszországgal közös határszakaszon. Részben a migrációs helyzet, részben pedig az ügy geopolitikai vetületei miatt, mindhárom balti ország fokozta katonai jelenlétét a Fehéroroszországgal, illetve Oroszországgal közös határszakaszain. A migránsok számára így egyedül Ukrajnán keresztül vezethet az út az Európai Unió, azon belül Szlovákia és Magyarország felé. Lengyel források ötezer emberről beszélnek, akik a közeljövőben ezt az utat választhatják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »