Reagált Szijjártó Zelenszkij támadására: Folytatjuk a békemissziót, nehogy Európa is lángba boruljon

Reagált Szijjártó Zelenszkij támadására: Folytatjuk a békemissziót, nehogy Európa is lángba boruljon

Volodimir Zelenszkij durván beleszállt Orbán Viktor magyar miniszterelnökbe annak nemrégiben megvalósuló békemissziója miatt, illetve azért, mert a körút keretében Vlagyimir Putyin orosz elnöknél is látogatást tett. Zelenszkij ezzel felsorakozott azon európai országok mellé, amelyek szabályosan bosszút akarnak állni Magyarországon, amiért napirendre tűzte a békét és hetek óta már nem csak a háború folytatásának narratívája uralja a sajtót. Szijjártó Peter magyar külgazdasági és külügyminiszter éles kritikával reagált Zelenszkij kijelentéseire.

Az Európai Unió meg tudja oldani a problémáit enélkül az egyén nélkül is”

mondta Zelenszkij Londonban az Európai Politikai Közösség (EPC) találkozóján csütörtökön Orbán Viktorra utalva. Az ukrán elnök arról beszélt, hogy

fogalmazott, majd hozzátette:

„Igen, természetesen mindenki maga válaszhatja meg, hogy miként cselekszik, és milyen örökséget hagy maga után. De ha valaki Európában a hátunk mögött vagy akár más kárára próbál megoldani kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen – és esetleg a közös érdekeink ellenében, vagy Ukrajna, esetleg más országok kárára ígérjen valamit –, akkor nekünk miért kellene ilyen személyt figyelembe vennünk? Az EU és a NATO minden problémáját megoldhatja e nélkül a személy nélkül is.”

Szijjártó: Zelenszkij kijelentése minősíthetetlen

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ukrán elnök kijelentésére reagálva hangsúlyozta, hogy hetente sokezer ember hal meg Ukrajnában, tízezerszámra menekülnek az emberek, és a két ország határán olyan jeleneteket látni, mint a régi NDK-ban (Kelet-Németországban), ahol a határőrok erőszakkal, fegyverrel próbálják visszatartani a menekülőket. 

„Mind láthatják azokat a videókat, ahogyan az ukránok soroznak. Nagyon érdekes, hogy ezen a Nyugat nincs felháborodva, s hogy az NGO-k még nem verik az asztalt. Nagyon érdekes, hogy azok, akik emberi jogokról szoktak beszélni, most hallgatnak. (…) És itt vagyunk mi, akik hajlandók és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy beszéljünk arról, hogy békét kell teremteni, és akkor Ukrajna elnöke ilyen minősíthetetlen szavakkal illeti a magyar miniszterelnököt„

Hírdetés

mondta.

„Ezt nagyon nehezen tudom elfogadni, feldolgozni és türtőztetni magamat, hogy ne használjak durva kifejezéseket. De a helyzet az, hogy ezt a békemissziót mi folytatni fogjuk, mert ha nem sikerül békét teremteni hamarosan, akkor (…) az eddiginél is brutálisabb jelenetek történhetnek a frontvonalon, az eddiginél is nagyobb lesz az eszkaláció veszélye (…) nehogy egyszer csak azt lássuk, hogy egész Európa lángba borul…”

szögezte le Szijjártó.

A sorok között

Fontos kiemelni, hogy mivel lényegében lezajlott az uniós tisztújítás, és egy teljesen háborúpárti többség állt össze az Európai Parlamentben, és háborúpárti politikusok foglalták el Brüsszelt is, totális politikai offenzívát indítottak Magyarország ellen, amiért hetekre feltette a címlapokra a békét, és Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett Hszi Csinping kínai elnökkel is tárgyalt.

Közben Ukrajna elzárta Magyarország és Szlovákia felé a kőolajtranzit egy részét.

A bosszúhadjárat, amit az európai mainstream folytat, egyelőre nem annyira sikeres, és az európai országok többsége nem csatlakozott hozzá (még), de csak kevés ország állt ki nyíltan Orbán Viktor mellett.

Ami Zelenszkijt illeti, túl sok mozgástere nincs, országa teljes mértékben ki van szolgáltatva a Nyugat kegyének, és május óta ő maga is. Május 20-án ugyanis lejárt elnöki mandátuma, így az, hogy mennyire tekintik őt legimit elnöknek annak függvénye, hogy mennyire ismerik el őt a nyugatiak annak…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »