Reagált a MÁV az osztrák vasút drasztikus döntésére

Reagált a MÁV az osztrák vasút drasztikus döntésére

Nem minden vonatot érint az ÖBB „kettévágó” döntése.

Október 2. és 26. között nem jár a Railjet Budapest és München között, ebben az időszakban a magyar fővárosból induló szerelvények végállomása Bécs, így a német városba csak átszállással lehet majd eljutni – közölte pénteken az osztrák szövetségi vasút. Az ÖBB azt tanácsolja, hogy mindenki előre vegyen helyjegyet, mert a győri vasúti fővonal felújítása miatt sok MÁV-járat kiesett, így jelentős növekedés várjató a Railjettel utazók számában.

A Budapest–Győr fővonalon a MÁV szeptember 18. óta felújítást végez és vágányzár van, ami miatt 20-30 perces késésekkel kell számolni mindkét irányban.

Az ügyben megszólalt Vitézy Dávid is, aki közölte: az osztrák vasút a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után jelentette be egyoldalúan, hogy jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat. Szerinte ezt nyilván azért teszik, mert szeretnék, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok, tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni.

Péntek délután közleményt adott ki az ügyben a MÁV, amelyben hangsúlyozzák, hogy az utazóközönség számára továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

„Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan. Ugyanakkor elsősorban az osztrák államvasutak döntésein múlik, hogy az ideiglenes forgalmi rend Bécsben ne okozzon a minimálisnál nagyobb kényelmetlenséget az érintett utasoknak: segíthetnek például a csatlakozó járatok közeli vágányokról történő indításával vagy azzal, hogy bevárják a türelmi időn belül érkező Budapest járatokat. Az ÖBB és a MÁV illetékesei között az egyeztetés folyamatos” – írta a magyar vasúttársaság.

Hírdetés

Hozzátették, a MÁV-VOLÁN-csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben. Annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott.

Lesz olyan járat, amely a teljes vonalon közlekedik

A konkrétumokat részletezve a MÁV közölte:

  • a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló railjet vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé.
  • A változás nem minden railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat (rjx 162, rjx 42) a teljes útvonalon közlekedik.
  • A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését sem.
  • Magyarország felé valamennyi railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni.
  • A hétvégére további, folyamatos tájékoztatást ígértek a sajtón és a Mávinform Facebook-oldalán keresztül is.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »