Reagált a magyar kormány az ukrán külügyminisztérium lépésére

Reagált a magyar kormány az ukrán külügyminisztérium lépésére

Az ukrán külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor azon kijelentését, amelyben Ukrajnát Afganisztánhoz hasonlította, és senki földjének nevezte. Válaszul be is kérették Magyarország kijevi nagykövetét, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kommentált.

Hírdetés

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg, és egész országrészek válnak pusztasággá” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, reagálva Kijev lépésére, amely bekérette Magyarország kijevi nagykövetét Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése miatt. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba – nyilatkozta a Mandinernek Szijjártó Péter az üggyel kapcsolatban.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Oleg Nyikolenko külügyi szóvivő szerint Magyarország szándékosan rombolja a magyar–ukrán kapcsolatokat, ezért bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet is.

Az ukrán külügyminisztériumi szóvivő arra reagált, amit Orbán Viktor akkor mondott, amikor zárt körben vendégül látott néhány külföldi újságírót, aki a Mathias Corvinus Collegium zárt körű konferenciájára érkezett. A kormányfő külföldi újságírók előtt arról beszélt, hogy szerinte Oroszország célja most az, hogy egy „kormányozhatatlan ronccsá” változtassa Ukrajnát, és ez sikerült is.  Most olyan, mint Afganisztán. Senki földje – mondta a miniszterelnök Ukrajnáról a The American Conservative újságírója szerint. A kormányfő hozzáfűzte azt is, hogy szerinte az idő Oroszország oldalán áll, és ők bármikor tudnak újabb embereket behívni a hadseregbe, miközben az ukránoknál fogy az emberanyag – és senki sem tudja, mi lesz, ha teljesen kimerül.

Oleg Nyikolenko szerint a magyar miniszterelnök becsmérlő kijelentései Ukrajnáról teljes mértékben elfogadhatatlanok. Bejegyzését azzal zárta, hogy ezért bekéretik a külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt egy őszinte beszélgetésre. Valamint hozzátette, hogy fenntartják annak a lehetőségét is, hogy a miniszterelnök kijelentésére másféle válaszlépést tegyenek.

Borítókép: Szijjártó Péter 2022. október 12-én. Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI

Forrás: Index.hu

The post Reagált a magyar kormány az ukrán külügyminisztérium lépésére appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »