Razzia a szcientológus szektánál – titkaikkal zsarolják a hálójukba belesétáló "hívőket"

Razzia a szcientológus szektánál – titkaikkal zsarolják a hálójukba belesétáló "hívőket"

Nem mert kilépni a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesületből egy "hívő", aki attól fél, visszaélnek érzékeny adataival, ha megteszi. Már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálja az ügyet, ki is szálltak a szekta több intézményéhez.

Hírdetés

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentések nyomán. Ezek arról számoltak be, hogy az egyesület adatkezelési gyakorlata során sérülhettek a jogaik. Az eljárás célja most az lesz, hogy megállapítsák, a "vallási egyesület" adatkezelése összhangban áll-e a magyar adatvédelmi szabályozással.

Az érintettek a szektával kapcsolatos saját tapasztalataikat osztották meg, és segítséget kértek személyes adataik védelme érdekében. Az egyik beadványozó tapasztalata szerint belépése idején örömmel fogadták a szervezetben, és segítséget kapott élete nehéz időszakában, eközben olyan személyes információkat osztott meg, amelyeket csak a legközelebbi barátai ismerhetnek.

Évek múlva elhatározta, hogy kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, de ezt nem tették meg. Azt is leírta, hogy fél, ha szakít a szervezettel, akkor ezeket a rendkívül érzékeny, írásban rögzített információkat vele szemben felhasználhatják. Félelmét erősíti, hogy az információk rossz szándékú felhasználás esetén alkalmasak egzisztenciájának tönkretételére, és arra is, hogy családi életét szétzilálják. Tekintettel kérelme elutasítására, kiszolgáltatottságában végül nem mert kilépni a szervezetből.

A hatóság közleménye szerint a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok szerint az adatkezelőnek erre irányuló érintetti kérelem esetén betekintést kell nyújtania a róla készült iratokba, feljegyzésekbe. Ha a kérés az érintett hozzájárulásával felvett adatok törlésére irányul, akkor főszabály szerint ez az igény sem utasítható el. A hatóság közelmúltban megindított eljárása során helyszíni ellenőrzést tartott a szervezet központi, budapesti irodájában, valamint a szervezet nyíregyházi missziójánál. Az ellenőrzés során a hatóság elektronikus és papír alapú adathordozókat foglalt le. Az ellenőrzésről később adnak ki tájékoztatást.

(MTI – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »