Ratifikálják az orosz haditengerészeti bázisról szoló szudáni egyezményt

Ratifikálják az orosz haditengerészeti bázisról szoló szudáni egyezményt

2023. 02. 09.

Megkezdődött a Szudán tengerpartján megépítendő orosz haditengerészeti bázisról szóló egyezmény moszkvai ratifikálása – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter afrikai körútja csütörtöki állomásán, Kartúmban.

“Ami az orosz haditengerészet műszaki és anyagi ellátóállomásának létrehozásáról szóló szerződést illeti, mint azt biztosan tudják, aláírtuk és a ratifikációs fázisban van” – mondta az orosz diplomácia vezetője a szudáni fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Lavrov a héten Mauritániába és Maliba látogatott, ahol Oroszország segítségét ígérte a Száhel-övezet és a Guineai-öböl államainak a szélsőségesek elleni harcban.

Szudán kiemelt stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára. A terrorelhárítási kérdésekkel foglalkozó ICCT agytröszt szerint a kelet-afrikai állam területén az orosz Wagner biztonsági magáncég zsoldosai is jelen vannak.

Hírdetés

A Vörös-tenger partján létrehozandó haditengerészeti bázisról szóló szerződést a felek három éve írták alá.

Az egyezmény értelmében a támaszponton legfeljebb 300 katona szolgálhat, és egy időben négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Szudán kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha a felek egyike sem mondja fel azt előre.

Az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül a szíriai Tartúsz kikötőjében van a Földközi-tengeren. A szíriai háborúban a terrorista és az iszalamista csoportok ellen harcoló  Assad szíriai elnököt támogató orosz vezetés 49 évre kötött bérleti szerződést Damaszkusszal. Ennek a megállapodásnak az értelmében maximálisan 11 orosz hadihajó állomásozhat a kikötőben, amelynek létesítményeit korszerűsítették és kibővítették.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »