Rászolgál a népszerűségére a medvehagyma? Mit érdemes tudni róla?

Rászolgál a népszerűségére a medvehagyma? Mit érdemes tudni róla?

Tavasszal újra terem a medvehagyma, mely az elmúlt években rendkívül népszerű fűszernövénnyé vált. Miért jó, ha beillesztjük az étrendünkbe?

Néhány zöldség, gyümölcs vagy virág egyértelműen jelzi: visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Lássuk, mit kell tudni a medvehagymáról!

A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, de általában enyhébb, frissebb annál. A medvehagymát szinte minden olyan módon felhasználhatjuk, akárcsak a metélőhagymát. Készíthetünk belőle pesztót, tehetjük vajas vagy zsíros kenyérre, keverhetjük salátákhoz is, de a medvehagymával ízesíthetünk leveseket, tésztaételeket, pogácsákat, sajt- vagy túrókrémeket, sőt majonézt is.

A hagymafélék – így a medvehagyma is – igen jótékony hatással vannak az egészségünkre, többek között normalizálják a vérnyomást, antibakteriális, gombaölő és vírusellenes hatásaik is vannak.

A medvehagyma gazdag olyan hatóanyagokban, melyek:

Hírdetés

A medvehagymára csak nemrég kezdtek felfigyelni a kutatók, ezért kevés tudományos vizsgálat foglalkozott a jótékony hatásaival.

A kezdeti vizsgálatok alapján ígéretesnek tűnik azonban például a medvehagyma kivonatának daganatos sejtekre gyakorolt hatása, úgy találták, hogy megakadályozza, lassítja a daganatos sejtek növekedését. A medvehagymában található vegyületek emellett erős antioxidáns hatásokkal is bírnak.

Meglepő módon, a medvehagymát külsőleg is alkalmazhatjuk, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatásai a bőrnek is jót tesznek. A medvehagymás fürdőt például kipróbálhatják azok, akiknek a bőre gyulladt, irritált.

Bár medvehagymát sok piacon, szupermarketekben is lehet kapni, magunk is megpróbálkozhatunk a gyűjtésével. Figyeljünk azonban oda, mert bizonyos védett területekről tilos gyűjteni! Arra is ügyeljünk, hogy csak néhány levelet szedjük le, ne tépjük ki az egész növényt, így a következő években is biztosítható a medvehagyma-utánpótlás.

Szintén érdemes körültekintően megvizsgálni a leszedni kívánt növényt, a medvehagyma levele ugyanis nagyon hasonlít más, de erősen mérgező növények, például a gyöngyvirág vagy a kikerics leveléhez! 

Bár a medvehagyma azonosításában segíthet, ha a levelet megdörzsöljük, az illata ugyanis erősen fokhagymás, de ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne szedjük le a leveleket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »