Rászálltak a szlovák nyelvrendőrök Bősre

Rászálltak a szlovák nyelvrendőrök Bősre

A felvidéki település néhány hónapja lett város, a szlovák hatóságok azóta rendszeresen razziáznak, hogy minden ki legyen írva szlovákul is.

2011-es adatok szerint Bős 5361 lakosából 4711 magyar és 580 szlovák volt. A Felvidék.ma beszámolója szerint ennek ellenére a csallóközi kisvárosban a hangosbemondón először már nem magyarul, hanem szlovákul közlik a lakosságnak szánt információkat – állítólag egy lakossági panasz miatt változtattak a sorrenden.

Hírdetés

Rendszeresek a razziák: ellenőriztek már szinte minden nyilvános helyet, a kompkikötőt, az emlékműveket, de belenéztek az önkormányzati ülések jegyzőkönyveibe és a város honlapjába is. 

Persze az aktív kutatómunka eredményre is vezetett: kifogásolták például, hogy a falu faliújságján nem mindig tartják be a kétnyelvűséget és azt is, hogy a község honlapján a városi képviselők neve a magyar nyelvtannak megfelelő sorrendben szerepel.

A portál megjegyzi, hogy a nyomásgyakorlás nem feltétlenül a legjobb a szlovák-magyar együttélés szempontjából az egyébként békés kisvárosban. Az MKP is felháborítónak nevezte a történteket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »