Rasszista manga készült egy menekült szír kislányról

Egyesek szerint rasszista és elfogadhatatlan az a karikatúra, amelyet egy japán művész készített egy hatéves szír menekült kislányról. A rajz eltávolítását közel tízezren követelik a közösségi oldalon.

– olvasható azon a karikatúrán, amelyet egy jobboldali japán művész, Haszumi Tosiko készített egy kanadai dokufotós képe alapján. Az eredeti felvétel egy hatéves szír menekült kislányt ábrázol, aki egy libanoni sátortábor lakója. A fotót Jonathan Hyams, a Save the Children alapítvány munkatársa fényképezte.

Sérti a rajz a menekülteket?

Haszumi Facebook-oldalán posztolt képe miatt több mint tízezren iratkoztak fel arra a petícióra, amelyben a közösségi oldalt sürgetik, hogy vegye le a rajzot. A „Ne engedjük a rasszizmust” elnevezésű profil azt állítja, hogy sokan jelentették az illusztrációt, és kérték a közösségi oldalt, hogy törölje, mert sérti a szíriai menekülteket. A BBC Trendingnek nyilatkozó művész kifejtette: úgy gondolja, hogy a petíciót a baloldali aktivisták írták alá, akik már korábban is támadták politikai indíttatású karikatúrái miatt. A japán művész azt is kijelentette, hogy sem a rajzon, sem a hozzáfűzött feliratban „nem tettem említést semmilyen konkrét etnikumra, illetve nemzetre”.

Habár a Japan Times azt írta, hogy a Facebook arra hivatkozva nem törölte a képet, hogy a közösségi irányelveikkel nem ellentétes, a japán illusztrátor mégis eltávolította a karikatúrát. „A manga nem minősül a szerzői jogok megsértésének” – tette hozzá Haszumi. Azt is elmondta, nincs miért bocsánatot kérnie, az eredeti kép szerzőjének kérésére törölte a illusztrációt, mert ahogy fogalmazott: „óriási bajt okoztam neki”.

A fotós ellenszenvvel fogadta a rajzot

Hírdetés

Jonathan Hyams a Twitteren fejezte ki a karikatúra miatti ellenérzéseit:

„Megdöbbent és mélyen elszomorít az, ha bárki úgy dönt, hogy egy ártatlan gyermek fényképét használja ilyen perverz előítéletek illusztrálására.”

„A képet adott környezetéből kiragadva használni és elferdíteni mérhetetlenül tiszteletlen a lánnyal, a családjával és a menekültekkel szemben. Örülünk, hogy a képet már eltávolították” – hangoztatta a Save The Children szervezet egy nyilatkozatában.

Ez az eredeti fotó a hatéves szír menekült kislányról, aki egy libanoni sátortáborban él Fotó: Twitter

A szír kislány képének használata egyértelműen provokáció volt a japán művész részéről, aki úgy gondolja, hogy egy öregember ábrázolása nem váltott volna ki ilyen heves reakciókat. Haszumi Tosiko kifejtette, hogy nem tagadja, vannak igazán elesett és sajnálatra méltó menekültek, de azt is hangsúlyozza, hogy a „hamis” menekültek ellen van, „akik áldozatnak tettetik magukat a saját céljaik érdekében, hogy a médiafigyelmet a saját javukra használják”.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »