Rareș Bogdan liberális EP-képviselő élesen kirohant Ursula von der Leyen leendő EB-elnök ellen

Rareș Bogdan liberális EP-képviselő élesen kirohant Ursula von der Leyen leendő EB-elnök ellen

Éles támadást intézett az Európai Bizottság (EB) új elnöke, Ursula von der Leyen ellen Rareș Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti (EP) csoportjának vezetője. Ludovic Orban PNL-elnök azonban burkoltan elhatárolódott a volt tévés újságíró kirohanásától.
A magyarellenes kirohanásairól is ismert politikus a B1 televízió műsorában a német sajtó írásaira hivatkozva plagizálással vádolta meg a politikust, de arról nem beszélt, hogy egy olyan, négy évvel ezelőtti ügyről van szó, amelyben végül tisztázták az egykori védelmi minisztert. Bogdan felháborodott hangon ismételgette: a Der Spiegel című lap leleplező írása szerint Von der Leyen harmincnyolc oldalt másolt doktori diplomamunkájában.

De nézzük meg, mi az igazság a német kereszténydemokrata politikus újdonságként felemlegetett ügyében. A de.vroniplag.wikia.com címen működő plágiumvadász platform 2015 augusztusában azt jelentette, hogy Von der Leyen 62 oldalas diplomamunkájában 47 szövegrész plágiumnak minősülő merítés más szerzőktől.

A közlést követően a hannoveri orvostudományi egyetem (MHH) által felállított bizottság több hónapig vizsgálta a politikus diplomamunkáját.

Hírdetés

Végül azt állapította meg, hogy az elkövetett hibák ellenére a szerző nem akarta szándékosan megtéveszteni a diplomamunka bírálóit. Az MHH bizottsága szerint tizenöt kifogásolt szövegrész megfelel a tudományos munka szabályainak, a fennmaradó harminckettőnél pedig a szabálytalanság súlyossága nem indokolja a doktori cím megvonását. A hannoveri egyetem vezető testülete – a szenátus – a tagok többségének szavazatával úgy döntött: Ursula von der Leyen megtarthatja orvosdoktori címét.

Az utóbbi években egyébként több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük Angela Merkel kancellár előző kormányának két tagját, akik ezért távoztak is hivatalukból. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült, és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt, Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig 2013-ban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Rareș Bogdan mostani, csúsztatásokkal teli támadása Ursula van der Leyen ellen azért meglepő, mert a PNL pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) még akkor támogatásáról biztosította a politikust, amikor korábban Manfred Weber volt az EPP hivatalos jelöltje az EB élére. Az újdonságként tálalt közlés után az EP-képviselő azt mondta, a PNL-csoport tagjai lekiismeretük szerint fognak szavazni Strasbourgban az Európai Bizottság egészéről. A Krónika több PNL-es EP-képviselőt is megpróbált elérni azzal a kérdéssel, hogy a párt európai parlamenti csoportja azonosul-e Rareș Bogdan álláspontjával, de egyelőre egyiküktől sem érkezett választ. Ludovic Orban PNL-elnök ugyanakkor a B1 hírtelevízió másik műsorában kimondatlanul is elhatárolódott Bogdantól, leszögezve: Ursula van der Leyen szakmai és erkölcsi felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, alakulata pedig támogatja a politikus megválasztását.  

Július 16-án az EP megválasztotta Ursula von der Leyent EB-elnöknek. Ahhoz, hogy az új Európai Bizottság hivatalba léphessen, a strasbourgi parlamentnek meg kell szavaznia a testület egészét is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »