Ramádi nyolcvan százaléka romokban hever

Ramádi nyolcvan százaléka romokban hever

Haider al-Abádi iraki kormányfő a nap folyamán a visszafoglalt városba látogatott – jelentette az iraki állami televízió. A miniszterelnök egy vezető katonai tisztségviselő társaságában helikopteren érkezett a Ramádi déli részén lévő Anbár egyetemi épületegyüttes területére, ahol a város visszafoglalását vezető katonai parancsnokokkal készül találkozni. Abádi később Twitter-bejegyzésében maga is megerősítette ramádi látogatását.

Az anbári kormány kedden kiadott közleményében arról számolt be, hogy Ramádi 80 százaléka romokban hever a hónapokon át tartó harcok és légicsapások miatt, továbbá mert

Hírdetés

az Iszlám Állam fegyveresei több száz – mindenekelőtt a biztonsági erők tagjainak tulajdonát képező – épületet foglaltak le, és robbantottak fel arra hivatkozva, hogy tulajdonosaik hitehagyottak.

A városban kedden már nyugalom uralkodott, a hatóságok pedig nekiláttak a biztonság szavatolását célzó intézkedéseknek.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Berlin segíteni fog Ramádi újjáépítésében és a korábban ott élők hazajuttatásában. A Bagdadtól nyugatra található iraki tartományi főváros májusban került az IÁ szélsőségeseinek kezére.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »