Ramádi elesett, Ennyit ér az USA légi ereje

Ramádi elesett, Ennyit ér az USA légi ereje

Elfoglalták a nyugat-iraki el-Anbár tartomány székhelyét, Ramádit az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei – jelentette be a szélsőséges szervezet vasárnap este. Ez az első eset, hogy az IÁ elfoglalt egy nagyobb várost az országban, mióta az iraki védelmi erők és szövetségeseik hadjáratot indítottak ellenük tavaly, fokozatosan visszaszorítva őket a korábban megszállt területekről.

Az IÁ pénteken tűzte ki fekete zászlaját a szunnita többségű el-Anbár tartomány székhelye, Ramádi kormányzati épületeire. Az iraki fegyveres erők Malaab körzetbe vonultak vissza, ahol egészen vasárnapig tartották magukat a város nagy részét elfoglaló szélsőségesekkel szemben.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök az állami televízión keresztül megparancsolta az Anbár tartományban szolgáló iraki katonáknak, hogy tartsák állásaikat. A helyzet komolyságát az is bizonyítja, hogy al-Abádi emellett – egyfajta erősítésként – parancsot adott a síita milíciáknak a bevonulásra a szunnita többségű tartományba. Ezzel a vallási különbségek miatti lehetséges vérontást kockáztatja.

A védelmi miniszter közölte, hogy légicsapásokat indítottak az IÁ állásai ellen Ramádiban, de ahogy a miniszterelnök, ő sem mondott többet a kialakult helyzetről.

A tartományi tanács egyik tagja -“teljes összeomlásnak”- nevezte a helyzetet Ramádiban, s közölte, a helyi tisztviselők is jóváhagyták a síita fegyveresek csatarendbe állítását.

A nap folyamán később az IÁ fegyveresei a hadsereg Ramáditól nyugatra fekvő tartományi műveleti parancsnokságába is betörtek. Egy tisztviselő korábban arról számolt be, hogy a szélsőségesek körbevették a támaszpontot, s közölte, hogy már túl késő felmentést küldeni az érintett területekre. A rendőrség szerint robbanószerrel megrakott gépjárművek hajtottak a támaszpont kapujába.

Ramádi polgármestere és egy törzsi vezető szombaton még arról számoltak be, hogy a dzsihadistákat az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott légicsapások visszavonulásra késztették a városból. Az IÁ harcosai a hátrahagyott kormányzati épületek közül többet felgyújtottak, illetve csapdákat helyeztek el bennük távozásukkor – tették hozzá akkor.

Hírdetés

Képgaléria: Ramadi lakossága elmenekült az Iszlám Állam terroristái elől.

.

500 halott erősödő Iszlám Állam

Ötszázan haltak meg az utóbbi néhány nap harcaiban az iraki Ramádi városában, melyet vasárnapra állításuk szerint teljesen elfoglaltak az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai.

Az adatokkal el-Anbár tartomány – melynek székhelye Ramádi – kormányzóhivatala szolgált. A hivatal szóvivőjének elmondása szerint az ötszáz halott között katonákon kívül civilek is vannak. Hozzátette, hogy 8 ezren elmenekültek a városból, melynek lakossága amúgy is már igencsak megcsappant. Áprilisban ugyanis ENSZ-adatok szerint 114 ezren hagyták el Ramádit és a környező falvakat a harcok miatt.

Helyszíni beszámolók szerint az iraki hadsereg hadfelszerelését, egyebek közt páncélozott járműveit hátra hagyva menekült el a városból, amely annak ellenére esett el, hogy védői komoly légi támogatást kaptak az Egyesült Államok vezette, az Iszlám Államra csapásokat mérő nemzetközi koalíciótól.

Orientalista.hu – (alfahir.hu, MTI, fotók: alsumaria news)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »