Rálelhettek Dobrainé nyomára

Rálelhettek Dobrainé nyomára

Információink szerint már nyomon vannak a rendőrök a felszámolás előtt álló karcagi Kun-Mediátor Kft. szökésben lévő vezetője, Dobrai Sándorné ügyében. Ez azt jelentheti, hogy a hatóságok már tudják vagy legalább is sejtik, melyik országban bujkál „Marcsika”, de a pontos tartózkodási helyéről még nincsenek információk. Az illetékes megyei rendőrségen a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívántak nyilatkozni lapunknak az ügyben.

A szökésben lévő Dobrai Sándorné a jelenlegi adatok szerint csaknem ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel, a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot, sőt, egyes becslések a 20 milliárdos kárértéket sem tartják kizártnak.

Sok függ attól, hol fogják el

Korábban Karcagon az a hír terjedt el, hogy Dobrai Sándorné Mexikóban bujkál, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, ahogy más „tippeket” sem kommentál a rendőrség. Ami biztos, hogy az immár négy hónapja szökésben lévő Dobrai Sándorné jelenleg is szerepel az Interpol körözési listáján, azaz nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene.

Hírdetés

Sok függ attól, hogy az egykori cégvezetőt végül hol fogják el. Ha olyan országban akadnak rá, amelynek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal, akkor itthon nem fogják tudni felelősségre vonni. Ha viszont van ilyen egyezmény és el is fogják Dobrainét, akkor is meglehetősen hosszadalmas eljárás és jogsegély keretében érkezhet csak haza.

Az idő a külföldön bujkálók ellen dolgozik

– Meglehetősen költséges tevékenység a bűnözők külföldi bujkálása, gyakori, hogy le kell fizetniük a hatóságokat, és más bűnözők is feldobhatják őket – fejtették ki korábban lapunknak rendőrségi szakértők hozzátéve, hogy az esetek 90 százalékában végül megtalálják a keresett embereket, az idő ugyanis ellenük dolgozik. (Ennek némileg ellentmond, hogy már csaknem másfél évtizede került fel a nemzetközi körözési listára Farkas Róbert, aki tagja volt a 2000-es évek eleji zálogházi fegyveres rablássorozatot elkövető bandának). Dobrai Sándorné esetében megkönnyítheti a bujkálást, hogy igen jelentős összeggel, sok milliárd forinttal tűnt el, bár nem tudni, ehhez miként fér hozzá.

A kívülállóknak sokszor úgy tűnhet, hogy a magyar rendőrök ilyen esetekben nem sokat tesznek a külföldön bujkálók elfogásáért, ám valójában nagyon sok munka van a nyomozás mögött. Általában van egy aktív szakasz, amikor próbálják meghatározni, hol lehet a célszemély. Ennek érdekében figyelhetik a rokonokat, a levelezéseket, a telefonhívásokat vagy a banki műveleteket, a számlák forgalmát. Ha ugyanis valaki „életjelet” ad magáról, a leggyakrabban ezeken a pontokon és ezekkel az eszközökkel léphet kapcsolatba a hozzátartozóival. Ha kiderül, hogy az illető melyik országban van, akkor a várakozásé lesz a főszerep. Ilyenkor a rendőrségen működő Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, illetve az Interpol Magyar Nemzeti Irodája kéri az ottani hatóságok segítségét, átadják az információkat, és várják, hogy milyen eredményt hoz az adott ország rendőrségének fellépése, felderítése.

„Marcsika” lányai itthon vannak, ahogy a Kun-Mediátor Kft. kisebbségi tulajdonosa, Dobrainé veje, Kemecsi László is, aki korábban részletes vallomást tett a rendőrségen. Kemecsi azt állította, hogy a Kun-Mediátor pénzügyi befektetéseihez nem volt köze.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »