Rákot okoz a tetoválás?

Rákot okoz a tetoválás?

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) szerint egyes tetováláshoz használt festékek rákot és egyéb elváltozásokat okozhatnak.

Több beszámoló utal arra, hogy a tetováláshoz használt tinta egészségi problémákat okozhat. A legjellemzőbb ezek közül az allergiás reakció és az éveken át tartó viszketegség, de felmerülhetnek karcinogén, mutagén és szaporodást gátló mellékhatások is – derül ki az Európai Vegyianyag-ügynökség legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit a közeljövőben fogja publikálni a szervezet. Elöljáróban annyit azért elmondtak, mind közül a legveszélyesebb a piros festék – krónikus bőrgyulladást (dermatitisz) okozhat a benne található higany-szulfid miatt –, de a kék, a zöld, valamint a fekete tinta is kockázatos lehet egészségi szempontból.

Ahogy a The Independent felhívja rá a figyelmet, az Európai Unióban jelenleg semmilyen szabályozás nincs érvényben a tetováláshoz használt festékekre, de ha bebizonyosodik, hogy az annyira káros, mint amennyire gondolják, hamarosan korlátozhatják a forgalmazásukat. A Daily Mail egyenesen azt írja, ha kiderül, hogy szükséges, akár még az idén életbe léphet a szabályozás.

A lap internetes felületén beszámol a Bradford Egyetem szakemberei által végzett kutatásról is, amely arra mutat rá, hogy a festék nanorészecskéi bekerülhetnek a véráramba, majd a lépben és a vesében felhalmozódnak a káros anyagok.

Kínai festékek a piacon

A Public Health England elnevezésű brit közegészségügyi szervezet üdvözölte az ECHA kutatását, akárcsak a tetoválók szakmai szervezete – írja a The Sun. Utóbbi elnöke úgy fogalmazott, manapság egyre inkább ellepik a brit piacot az olcsó kínai festékek, amelyek nem estek át semmiféle ellenőrzésen.

Természetesen a bőrdaganatos betegek között is van tetovált, de ha megnézzük, hány ember rohangál szerte a világon tetoválással, akkor egyértelmű összefüggést nem látunk a gyakorlatban a tetoválás és a bőrrák kialakulása között, noha egyes esetekben előfordulhat – mondta megkeresésünkre dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-onkológus, egyetemi tanár. Közölte ugyanakkor, hogy a témának ez idáig szerény irodalma van.

Hírdetés

A tetoválás allergiát kiváltó hatásai azonban ismeretesek, főként a piros és a kobaltszínű festék okozhat ilyen problémát, folyamatos gyulladásban tarthatja a bőrt – emelte ki a szakember. Hozzátette, a folyamatos bőrgyulladás fennállása viszont kiindulópontja lehet egy daganat kialakulásának. De a henna is erős allergén, és a bőrön keresztül fel tud szívódni bizonyos mértékben – fűzte hozzá.

Csak később derül ki, hogy valóban rákot okoz-e

Azzal kapcsolatban, hogy a mostanában egyre elterjedtebb kínai festékek okozhatnak-e rákot, Wikonkál Norbert úgy fogalmazott, ha ma kezdünk el tetoválni egy daganatkeltő festékkel, lehet, hogy csak tíz-tizenöt év múlva látunk kialakult daganatokat. Akiket most látunk tetoválva, és mondjuk tíz éve csináltatták, ott adott esetben a tetováló más festéket használt, mint manapság – vélekedett.

A tetoválás viszont bizonyos esetekben alkalmas arra, hogy próbára tegye az orvost. „Bőrdaganatműtét után meg szoktuk nézni, hogy van-e tovaterjedés a nyirokcsomó felé. Ilyenkor kiveszünk egy nyirokcsomót, és ha valakinek tetoválása van, előfordul, hogy a nyirokcsomóban fekete pigmentet találunk. Ez viszont akár baj is lehet, mert ha az a pigment sejt, akkor áttétet jelent, és akkor a beteg élete komoly veszélyben van, ha viszont csak festék, akkor semmi baj nincs” – fejtette ki a szakember. Hozzátette, egy pigmentszemcse akár több tíz centire is eljuthat a tetoválás helyétől, akár a kartól a hónaljig is.

„Összességében mi, bőrgyógyászok óva intünk mindenkit a tetoválástól, mert a hatásai abszolút megjósolhatatlanok” – hívta fel a figyelmet Wikonkál Norbert.

Nem vizsgálják be a festékeket

Kerestük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), hogy megtudjuk, hazánkban ellenőrzik-e a használatban lévő festékek összetételét, minőségét, esetleges egészségkárosító hatásait. Válaszukban azt írták, hogy a tetoválófestékek a jelen jogi környezetben szabadon forgalmazható terméknek minősülnek, ezért előzetes bevizsgálásuk nem szükséges. „Amennyiben a hatósági ellenőrzések során kifogásolható termék kerül a hatóság látókörébe, illetve amennyiben az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül hazánk egészségi szempontból kifogásolható termékről kap értesítést, az illetékes hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy a kifogásolt termékek a vásárlókhoz ne jussanak el” – írja az ÁNTSZ.

Egyébként Magyarországon tetoválószalon nyitásához nincs szükség az egészségügyi hatóság részéről kiadott engedélyre, a már működő üzletek egészségügyi ellenőrzését pedig a területileg illetékes népegészségügyi szervek végzik. Az Országos Epidemiológiai Központ időszakosan kiadja a sterilizálásról szóló tájékoztatóját, a tetoválóknak az ebben meghatározott kikötéseknek kell csak megfelelniük, egyéb, rájuk vonatkozó egészségügyi szabályozás jelenleg nincs érvényben az ÁNTSZ tájékoztatása szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »