Rákosi azt a félre nem érthető tanácsot kapta, hogy ha kedves az élete, ne térjen vissza – hatvan éve történt: 1956. október 19.

Rákosi azt a félre nem érthető tanácsot kapta, hogy ha kedves az élete, ne térjen vissza – hatvan éve történt: 1956. október 19.

Korai még egységről beszélni

A magyarországi kommunista pártvezetés egy része máris azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha Nagy Imre pártba való visszavételével teljesen megvalósult volna a pártegység, írják a lapok. Ezt Nagy Imre korábbi levelének arra a passzusára alapozzák, amelyben a volt miniszterelnök kijelentette: a marxizmus-leninizmus tanításain és a párton belüli demokrácián nyugvó pártegységet a párt sikereihez alapvető feltételnek tekinti. A Szabad Európa Rádió szerint nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az elvi kijelentés nem teremtheti meg az egységet, és nem szüntetheti meg a rengeteg ellentétet, amely egyrészt a Központi Vezetőség különböző csoportjai, másrészt a vezetőség és a párttagok között feszül.

Üzentek Rákosinak

A bécsi Neuer Kurier szerint a magyarországi Politbüro októberi ülésén nemcsak Nagy Imre rehabilitálásáról döntött, hanem Rákosi Mátyás száműzetéséről is. Rákosi, aki bukása óta a Szovjetunióban tartózkodik, azt a félre nem érthető tanácsot kapta a politikai bizottságtól, hogy ha kedves az élete, ne térjen vissza Magyarországra – írta az osztrák lap.

Változások előtt a világ

Az Observateur „Lengyelország és Magyarország reményei és veszélyei” címmel közölt cikket. A szerző, Claude Bourdet azt írta: a munkásmozgalom egyik harcosa azt mondta neki: Lengyelországban és Magyarországon olyan események játszódnak le, amelyek hosszú évek óta a legfontosabbak a szocializmus és a béke jövőjének szempontjából. Bourdet szerint, amennyiben a jelenlegi lengyelországi és magyarországi kísérlet folytatódik, minden kommunista állam érezni fogja a hatását, sőt még a Szovjetunió is; a kialakult dogmák széthullanak, és talán igazi szocializmus következik majd be.

Kárpótlás Rajk családjának

Az Igazságügyminisztérium Rajk László özvegyének az igazságtalanul elszenvedett börtönévekért és az őket ért anyagi károk egy részének megtérítésére 200 ezer forintot utalt ki. Rajk Lászlóné azonban az összeget a népi kollégiumi mozgalom rendelkezésére bocsátotta. „A rettenet éveit úgysem lehet megfizetni. Váljék azok hasznára, akik hibáinkat helyrehozzák” fogalmazott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »