Rakétatámadás ért egy amerikai bázist Irakban

Rakétatámadás ért egy amerikai bázist Irakban

2024. 01. 19.

Az Al Mayadeen forrásai megerősítették, hogy legalább 10 rakéta csapódott le az amerikai Ain el-Assad légitámaszpontra Irakban.

A nyugat-iraki Ain el-Assad légitámaszponton lévő amerikai erőket szombaton megtámadták – jelentette az Al Mayadeen tudósítója.

Források azt mondták az Al Mayadeennek , hogy a támadás több nagy kaliberű rakétát is magában foglalt, amelyeket több irányból lőttek ki a légibázis felé. Sőt, forrásaink felfedték, hogy legalább 10 rakéta közvetlenül találta el a légibázis szárnyát vagy annak környékét.
Ugyanebben az összefüggésben iraki sajtóorgánumok beszámoltak az amerikai katonai támaszpont irányába indított nagy rakétazápor észlelésével kapcsolatos kezdeti megfigyelésekről.

Eközben a Fox News tudósítója, Lucas Tomlinson az X-en közzétette, hogy több mint 15 US Patriot föld-levegő rakétát indítottak el, hogy elfogják a szerinte iráni rakétákat.

Nem sokkal később azonban az Iraki Iszlám Ellenállás nyilatkozatában vállalta a felelősséget a támadásért.

A légibázis al-Anbar kormányzóságban található, és egyike annak a két, az Egyesült Államok által üzemeltetett légibázisnak a nyugat-ázsiai országban.

Amerikai csapatok megsérültek a támadásban

A Reuters egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az iraki Ain el-Aszad légitámaszpont elleni szombati támadás következtében amerikai személyzet megsérült.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta , hogy az eredeti jelentés előzetes adatokon alapul, és változhat, ahogy az amerikai erők értékelik veszteségeiket.

Hírdetés

Fontos, hogy a tisztviselő szerint az első jelentések szerint a bázist több ballisztikus rakéta is eltalálta, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy a bázist rakéták találták el.

Az Egyesült Államokat több mint 140 támadás éri

Az Egyesült Államok hadseregét október 17. óta folyamatosan támadják Szíriában és Irakban . A több mint 140 hadművelet többségét az Iraki Iszlám Ellenállás, az Iszlám Ellenállás csoportjainak gyűjteménye vette át, amelyek kollektív szárny alatt működnek.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh a hét elején elismerte, hogy a térségben tartózkodó amerikai erőket 140 alkalommal érte támadás . A csütörtöki sajtótájékoztatón Singh felfedte, hogy a támadások “tartósak és riasztóak”.

“A mai napig körülbelül 140 támadást hajtottak végre amerikai csapatok ellen: 57 támadás Irakban és 83 támadás Szíriában ” – mondta.

A Pentagon jelentős áldozatokról számolt be személyzetének, közel 70 katona megsebesült, és egy nem harcoló vállalkozó életét vesztette a támadások következtében.

MQ-9 drónt lőttek le Diyalában

Az Iszlám Ellenállás minden nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy műveletei válaszul szolgálnak az Egyesült Államok alapvető szerepére a Gázai övezetben zajló izraeli népirtó háború előmozdításában, valamint a frakció azon eltökéltségére, hogy kiszorítsa az „amerikai megszálló erőket” a térségből.

Legutóbbi hadműveletében az Iraqi Resistance bejelentette, hogy lelőtt egy csúcstechnológiás, USA által üzemeltetett MQ-9 arató drónt az iraki Diyala kormányzóság felett . A drón az Egyesült Államok által üzemeltetett kuvaiti Ali Salem légibázisról szállt fel.

Az MQ-9 drón több rakétát is képes szállítani, és a hírek szerint az Egyesült Államok által a régióban végrehajtott nagy horderejű merényletekben használták.

A rendszer több tízmillió dollárba kerül az Egyesült Államoknak, a Fox News szerint 32 millió dollár az ára. Az a tény, hogy az Ellenállási Tengely több frakciója bebizonyította, hogy képes leküzdeni a csúcstechnológiás rendszert, rávilágít arra, hogy az Ellenállás képes-e szembeszállni a világ legfejlettebb hadseregével, a rendelkezésre álló és korlátozott erőforrások felhasználásával nemzeteik védelmében. felszabadulás és autonómia törekvései.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »