Rakétacsapás érte az iráni nagykövetséget Szíriában

Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy feltehetőleg izraeli légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található – közölte a dubaji székhelyű al-Hadasz hírcsatorna. A tájékoztatás szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadseregének, a Forradalmi Gárdájának több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen.

Az al-Hadasz arról számolt be, hogy egy izraeli gépről elindított rakéta egy olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők. A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg épülete teljesen megsemmisült.

Tábprnok is az áldozatok között

Hírdetés

Egylibanoni biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka. Az SNN iráni hírügynökség időközben megerősítette Zahedi halálát. A Tasznim iráni hírügynökség szerint

Zahedi dandártábornok volt felelős a Forradalmi Gárda szíriai és libanoni hadműveleteiért.

Zahedi, aki 2006-tól 2008-ig a gárda szárazföldi erőinek parancsnoka volt, 2007-ben felkerült az ENSZ szankciós listájára Teherán nukleáris programja miatt. Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és az épületrész földszintjén található nagyköveti rezidencia voltak. Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam iráni hírtelevízió is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. A nagykövet a történtekre reagálva kijelentette, hogy Teherán kemény választ fog adni. Az iráni állami televízió közölte, hogy a halottak között több diplomata van.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »