„Rajzok” okozták Vizoviczki vesztét

„Rajzok” okozták Vizoviczki vesztét

Iratismertetéssel folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolt Vizoviczki László ügye. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a korábban szórakozóhelyeket működtető vállalkozó és harminckét társa legalább 825 millió forintos kárt okozott az államnak.

A Fővárosi Törvényszéken bemutatott iratok szerint a vállalkozó által működtetett szórakozóhelyeken olyan szisztémát alakítottak ki, amelynek segítségével szervezetten tudták eltitkolni a valós bevételeket. Az üzletvezetők minden buli végén részletes feljegyzést készítettek, amelyből kiderült, hogy mennyi volt az aznapi valós bevétel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban azt állapította meg, hogy ezek a feljegyzések – amelyeket a tanúk egyöntetűen csak rajzoknak neveztek – jelentős mértékben eltérnek a hivatalos könyvelésekben feltüntetett adatoktól. Az ügyészség szerint a hálózatban részt vevő 16 cég könyvelése nem volt valós, mert egyebek mellett nem tüntették fel benne az összes bevételt, valamint olyan kiadásokat sem írtak bele, mint például a dj-k fizetése, a ruhatárbevétel, a borravaló, az alkalmazottak valós bére, valamint a beszállítóknak fizetett tényleges kiadások. Vizoviczki László közeli bizalmasai a „rajzok” alapján havonta összesített feljegyzéseket is készítettek.

Hírdetés

A nyomozati iratokból az is kiderült, hogy a szórakozóhelyeken szigorú szabályok vonatkoztak az alkalmazottak készpénzhasználatára is. A pultosok a legtöbb helyen nem tarthattak maguknál pénzt, de a kasszában sem lehetett három ötezresnél több. A nagyobb címleteket a „ledobóba” tették – ami a gyakorlatban egy pult alatti széfet jelentett –, ide került a borravaló is. A ledobóban összegyűlt pénzről is feljegyzések készültek minden rendezvény végén, és ha a standolásnál eltérést találtak, akkor azt levonták a dolgozók fizetéséből. A bevételt mindennap összeszedték Vizoviczki László bizalmasai.

Az üzlet feltehetően jól ment, erre utal legalábbis, hogy a diszkópápaként is ismert Vizoviczki augusztusban egy összegben fizette ki 250 milliós óvadékát, így azóta házi őrizetben várja a tárgyalások a végét. A 2012-es letartóztatásakor lefoglalták a nála talált pénzt, így nem tudni, hogy miből tudott ekkora összeget befizetni, a bíróság ugyanis ezt nem vizsgálja.

Vizoviczki László ellen egy másik ügy is folyamatban van, 2014 óta ugyanis rendőrségi vesztegetéssel is vádolják. Ennek az ügynek a vádirata huszonegy olyan vádlottat tart számon, aki hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, illetve közokirat-hamisításért felelhet. Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak Vizoviczki Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »