Ráijesztett a medve a befektetőkre

Ráijesztett a medve a befektetőkre

Kitartott a negatív hangulat a világ részvénypiacain, bár az elemzők többsége úgy véli, csak egy egészséges korrekció zajlik. Lapzártánkkor az amerikai indexek már csak enyhe esést mutattak.

Újabb eladási hullám söpört végig kedden az ázsiai és az európai tőzsdéken azután, hogy hétfőn az amerikai piacokon a kereskedés utolsó két órájában beszakadtak a részvényindexek, az eladói nyomásra a Dow Jones 24 345 pontig esett, ami 1175 pontos napon belüli veszteség. Az S&P 4,1, a Nasdaq pedig 3,8 százalékos mínuszban fejezte be a hét első napját, a zuhanást a pénzügyi, az egészségügyi és az ipari cégek vezették. Árnyalja a képet, hogy a napon belüli esés százalékban mérve nem számít kiugrónak: nincs benne az amerikai tőzsde húsz legrosszabb napja között. Sőt, az elemzők többsége úgy véli, csak egy sima korrekció zajlik a piacokon, és szó sincs trendfordulóról.

Ennek ellenére világszerte az eladók uralták a parketteket, és bár tegnap délután megtorpant az esés Amerikában, az európai indexek nem korrigáltak felfelé: a frankfurti DAX 2,32, a londoni FTSE 100 mutató 2,6, a párizsi CAC 40 index 2,3 százalékos mínuszban zárt. A DAX kosarában lévő társaságok közül egyetlen sem tudott zöld tartományban zárni, az Allianz, a ThyssenKrupp, a Deutsche Bank és a Commerzbank például 3,5-4,5 százalékot veszített értékéből. A hazai börze sem menekülhetett az eladói nyomás elől, a BUX 2,4 százalékkal zuhant, elsősorban az OTP és a Mol papírjait adták.

Hírdetés

A részvénypiaci zakó hatására kiugrott a volatilitást mérő „félelemindex”, a VIX: a hétfői 18-ról keddre 50 pont közelébe került, amire 2008 óta nem volt példa. A hétfő-keddi esés annyiban viszont eltér a múlt hetitől, hogy már nem az amerikai állampapírpiaci fejlemények táplálták, mivel a hozamok e héten már nem emelkedtek tovább.

A Reuters legfrissebb összesítése szerint a világpiaci tőzsdéken az elmúlt napokban 4 ezermilliárd dollár „égett el” az árfolyamok zuhanásával. A részvénypiaci esésből hagyományosan profitáló termékek viszont még csak mérsékelten emelkednek, az arany például múlt péntek óta csak 1 százalékkal drágult. A hírügynökségnek nyilatkozó Rabobank-elemző elmondta: fájdalmas emlékeztetőt kaptak a befektetők arról, hogy a részvényárak nem csupán egy irányba mehetnek. A Mitsubishi UFJ vezető befektetési stratégája pedig azt emelte ki, hogy tavaly ősz óta rengetegen igyekeztek meglovagolni azt a ritka gazdasági helyzetet, amelyet stabil növekedés, javuló vállalati bevételek és kiszámítható infláció jellemzett. Ám a szerencsés időszak most – úgy tűnik – véget ért. Ázsiában a legrosszabbul teljesítő tőzsdék közé tartozik a kedden 5 százalékkal zuhanó tajvani és a 4,7 százalékkal eső japán Nikkei. Utóbbi a január 23-i csúcsértéke óta több mint 10 százalékkal csökkent.

Újra beigazolódott, hogy tőzsdei zuhanás idején a negatív hírek kerülnek előtérbe: január 30. óta csaknem 4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők a feltörekvő piaci eszközökbe invesztáló alapokból – írta tegnap a Reuters, az Institute of International Finance legfrissebb adatai alapján. Ennyi pénz a 2016-os amerikai elnökválasztás óta nem hagyta el a feltörekvő piaci alapokat. Tetézi a rossz hírt, hogy az összeg nagy részét – 3,4 milliárd dollárt – a részvénybefektetésekből csoportosították át. A nagy vesztesek közé tartoznak a dél-koreai, az indonéz és a tájföldi részvényalapok, míg az EMEA-térséget, köztük Magyarországgal, kevésbé sújtja a tőkekivonás. Az MSCI irányadó feltörekvő piaci indexe ebben a hónapban már több mint 6 százalékkal esett.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »