Rafila: márciusban lazítások várhatók, lehet, hogy az oltási igazolásokat sem kérik többé

Rafila: márciusban lazítások  várhatók, lehet, hogy az oltási igazolásokat sem kérik többé

„Lehetséges, hogy néhány héten belül elérjük a december közepén mért, 1 ezrelékes fertőzöttségi arányt, és jelentős lazításokat vezetünk be. Ezek közé tartozhat az oltási igazolásról való lemondás, esetleg még a veszélyhelyzet feloldása is” – nyilatkozta az egészségügyi miniszter a Digi24-nek.

A beltéri védőmaszk kötelező viselése azonban az utolsó korlátozások között lesz, amelyeket a hatóságok feloldanak – tette hozzá Alexandru Rafila.

„Véleményem szerint ez a csökkenés legalább olyan gyors lesz, mint amilyen az esetszámok emelkedése volt. A növekedés körülbelül 5-6 hete tart, 2021 végén – 2022 elején kezdődött, és valószínűleg hasonló vagy valamivel rövidebb idő alatt érjük el a december közepén mért értékeket. Szerintem inkább márciusra fogjuk elérni” – vélekedett a tárcavezető.

Szerinte az elmúlt napok adatai a trend megfordulását és a járvány jelenlegi hullámának csökkenő tendenciára való átfordulását jelzik, és ez a csökkenés gyors lesz.

Elmondta, hogy országos vizsgálatot végeztek, amelynek során az intenzív osztályra felvett betegektől vett több mint 350 mintát szekvenáltak a Matei Balș Országos Fertőző Betegségek Intézetében, és az eredmények azt mutatták, hogy minden nyolcadik intenzív osztályra felvett személy a Delta törzzsel fertőződött, ami megerősítette, hogy az omikron a domináns változat.

Hírdetés

„Nem zárjuk ki új változatok megjelenését” – figyelmeztetett az egészségügyi miniszter, de szerinte ezek az új változatok csak kisebb közösségeket vagy bizonyos veszélyeztetett csoportokat érinthetnek. „Remélem, hogy ez lesz az utolsó hullám, amely komoly problémákat okoz” – mondta Rafila.

„Ez nem jelenti azt, hogy nem kell betartani továbbra is a megelőző intézkedéseket – figyelmeztetett.

Hozzátette, ha elérjük az 1-hez közeli incidenciát, szóba jöhet a közegészségügyi intézkedések újraértékelése, sőt, bizonyos korlátozások, például a digitális oltási igazolás kötelezésének feloldása is” – vélte Rafila.

„A korlátozásokat fokozatosan kell feloldani. Az embereknek meg kell érteniük, hogy továbbra is felelősséggel tartoznak embertársaikért” – hangsúlyozta a miniszter.

„Az utolsó korlátozások, amelyeket feloldanak, ha egyáltalán annak tekinthetők, a maszkok beltéri használatával kapcsolatosak lesznek. A többit illetően valószínűleg vissza tudunk majd térni a normális kerékvágásba, és remélem, hogy a veszélyhelyzetet is fel tudjuk majd oldani, amely már majdnem két éve tart Romániában. Lehetséges, hogy a beltéri maszkviselési kötelezettséget is feloldjuk, de fokozatosan vezetjük ki a korlátozó intézkedéseket” – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: Alexandru Rafila/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »